Доскорошният капитан Милан Борян и други ветерани в канадския футбол станаха "жертви" на революционната реформа на временния селекционер Мауро Биело в националния отбор, след като отпаднаха от разширената група за предстоящите международни мачове. Участниците на последното световно първенство ще играят ключова квалификация за Копа Америка с Тринидад и Тобаго по-късно през месеца.

36-годишният Борян, който има цели 80 мача за националния отбор на Канада, бе част от българския шампион Лудогорец между 2014 и 2017, записвайки общо 18 мача в двата си престоя при "орлите". Освен него, от състава на канадците, който е най-младият за страната от 2019 насам, отпадна 37-годишният централен бранител Стивън Витория.

"Има някои промени от миналогодишния състав за световното първенство. За мен е важно да възпламеним отново страстта и да играем с млади момчета, които са във форма и са гладни за футбол. Именно с тези хора ще продължим занапред. Това е планът ми в началото на този лагер", заяви селекционерът Биело, цитиран от Toronto Star.

Всички футболисти без един в състава от 23 души са под 30-годишни, като изключение прави само 31-годишният халф на Торонто ФК - Джонатан Осорио. Шестима пък са на 23 или по-млади. Биело включи в състава 11 души от американската Мейджър сокър лига на САЩ и Канада (МЛС), включително четирима от КФ Монреал и един от Торонто.

Десетима от избраниците на Биело имат по десет мача или по-малко, а пълни дебютанти са вратарят Жонатан Сироа и защитникът Люк де Фужрол. Други четирима са получавали повиквателни и преди, ни никога не са стъпвали на терена с екипа на на Канада - халфът Матийо Шоние, крилото Джейкъб Шафелбърг и нападателите Джейсън Ръсъл-Роу и Тео Баер.

"Целта ми е да видя тези хора в игра и да взема решение за бъдещето на отбора", каза още Биело, който е сред кандидатите за заемане на постоянната длъжност на селекционер.

Биело все пак включи "европейските" звезди на отбора в разширената група. Алфонсо Дейвис се завръща от лечение на травма в челюстта, след като бе ритнат в лицето по време на мач на Байерн Мюнхен. Останалите са Алистер Джонсън от Селтик, Стивън Еуштакиу от Порто, Таджон Бюкенън от Интер, Джонатан Дейвид от Лил и Кайл Ларин от Майорка.  Биело все още не е посочил името на новия капитан на отбора.

Победа над Тринидад и Тобаго ще изпрати Канада в група А на турнира Копа Америка, където са още отборите на Аржентина, Перу и Чили.