Бившият вратар на Литекс (Ловеч) Родриго Галато беше изгонен от новия си отбор Ксамакс (Нюшател) само след един изигран мач, съобщиха медиите в Швейцария. Те обясниха, че това е началото на новата епоха в историята на клуба от Нюшател, който беше купен от чеченския бизнесмен Булат Чагаев.

Откакто Чагаев пое управлението на отбора през май бяха сменени двама треньори, уволнен целия спортно-технически и административен щаб, както и прекратени договорите със всички спонсори.

"Вратарят Родриго Галато повече няма да бъде част от отбора. Договорът му е прекратен, съобщи мениджърът на клуба Сони Андерсон пред вестник Льо Матен. В мача с Базел в неделя на вратата ще бъде Жан-Франсоа Бенедик".

Галато е един от тримата южноамериканци, които пристигнаха през това лято в клуба заедно с парагвайския нападател Едгар Бенитес и бразилеца Карлао, също играч от атаката.

Като причина за отстраняването на Галато може да се смята поражението с 0:3 от Люцерн на старта на първенството, а бразилецът направи няколко фрапантни грешки. Той обаче обясни
странното си поведение на вратата с нетипичния изкуствен терен, на който не успял да се нагоди.

Срещата започна странно още с продажбата на билетите на стадиона в Нюшател, които бяха ръчно написани, а не отпечатани и в клубните цветове. От Ксамакс обясниха, че това се налага заради реорганизацията в административната част и невъзможността да се направи бърза заявка за нови билети.

Кантоналната банка на Нюшател, която беше един от спонсорите на Ксамакс, заяви в свое изявление: "Пристигането на новия борд на директорите въведе климат, който не позволява нормална работа и последните им решения не кореспондират с етиката. Техните действия не отговарят на имиджа на нашата Банка и ние прекратяваме отношенията си.“

Това е вторият клуб за Галато след напускането му на Градския стадион в Ловеч. След периода му в Литекс, Атлетико Паранаензе, който държеше правата му, го продаде на испанския Малага.

Галато обаче беше забит на резервната скамейка след първите седем мача и в края на сезона освободен.