Капитанът на сръбския национален отбор по футбол Бранислав Иванович и старши треньорът на Цзянсу /Китай/ Драгомир Окука са обявени съответно за най-добрия сръбски футболист и най-добрия сръбски треньор за 2012 година и получиха "Златна топка" на тържествена церемония в белградския хотел Метропол.

Президентът на сръбския футболен съюз Томислав Караджич връчи Златна топка на Иванович и на Окука, а след това каза: "Цяла Европа се възхищава на Бане, а Окука бе подценен от някои наши медии. Не може да се оспори обаче това, че Драгомир Окука бе избран за най-добър в Китай и блести в конкуренцията на една такава легенда като Марчело Липи". 58-годишният наставник е познат в България с работата си в Локомотив София.

През май Бранислав Иванович стана европейски клубен шампион с отбора на Челси след победа над Байерн във финала на Шампионската лига в Мюнхен, а Драгомир Окука като старши треньор на Цзянсу стана вицешампион на Китай. Най-добрият сръбски треньор за 2012 година Драгомир Окука каза след получаването на Златната топка: "Горд съм, че получих това признание, което е мечта за всеки сръбски треньор. Преди един месец в Китай в конкуренцията на 13 чужденци също бях обявен за най-добър треньор, което е признание не само за мен, но и за сръбския футбол. Бях горд за признанието си в Китай, но днешното е много по-ценно за мен, защото е най-трудно да бъдеш признат за най-добър в своята родина".