Бившият вицепрезидент на футболната федерация ФИФА Джеф Уеб пледира невинен в Ню Йорк в рамките на големия корупционен скандал в световната футболна инстанция, предадоха световните агенции. Джефри Уеб, който е на 50 години и който има двойно поданство - британско и на Каймановите острови, беше екстрадиран от Швейцария в сряда. Той трябваше да предаде паспортите си във ФБР и да се ангажира да не мърда от радиус от 32 километра от федералния трибунал в Бруклин, където се гледа делото срещу него. Американската съпруга на Уеб, родителите й и една от бабите й подписаха документите за освобождаване под гаранция на Уеб. Очаква се документите да бъдат подписани от още шест членове на семейството му.

Бившият вицепрезидент на ФИФА и бивш президент на футболната федерация на Северна Америка, Централна Америка и Карибите /Конкакаф/ е първият от седемте ръководни кадри на ФИФА, задържани на 27 май в Цюрих, който се яви пред съда в Ню Йорк. Арестите тогава разтърсиха света на футбола, а Джефри Уеб се съгласи на екстрадиция на 9 юли. Другите шестима арестувани, сред които Едуардо Ли, член на изпълнителния комитет на ФИФА, досега отказват да бъдат екстрадирани и процедурата може да продължи месеци.

Американските власти повдигнаха на 27 май обвинения на 14 души, сред които и седмината арестувани в Цюрих. Те ги обвиняват, че са поискали и получили над 150 милиона долара подкупи и комисионни за период от 25 години. Срещу 14-те обвинени са повдигнати общо 47 обвинения.

Сред тези 14 души, 9 са отговорни лица от ФИФА, сред които двама вицепрезиденти, а петима са партньори. Сред обвиненията фигурират за пране на пари, рекет и електронна измама. На 27 май американският министър на правосъдието Лорета Линч каза, че обвинените са корумпирали света на футбола, за да обслужват лични интереси и да се облагодетелстват лично. Тогава Линч заяви, че във ФИФА има ендемична и дълбоко вкоренена корупция, засегнала присъждането на домакинството на няколко Мондиала и маркетингови договори./БТА