Бившият вратар на Беларус - Василий Хамутовски беше осъден на 2 години домашен арест заради грубо нарушаване на реда, съобщиха медиите в страната. Присъдата означава, че той няма да може да се върне в Лвов, където работеше като треньор на вратарите в клуба. 
 
Хамутовски беше задържан на 30 септември при пристигането си в Минск от Украйна заради участието си в протести през 2020-а. В началото на октомври пък беше арестуван за 13 дни по подозрение за „препращане на материали от телеграм канал, признат за екстремистки в страната“.
 
Бившият вратар многократно е говорил срещу насилието и измамите на президентските избори в Беларус през 2020 г. 
 
Старши-треньорът на Лвов - Олег Дулуб разкри, че Хамутовски е отишъл в Беларус за операция на коляното, тъй като се е контузил на тренировка. 
 
"Василий не е предвидил, че посещението му в Беларус може да завърши зле за него, всичко беше спокойно. Той трябваше скоро да се присъедини към нашия клуб", каза още Дулуб.
 
44-годишният Хамутовски е играл за БАТЕ Борисов, Торпедо Минск, Металист Харков, Том Томск, Стяуа Букурещ, Карл Цайс Йена, Аугсбург, Амкар Перм и Динамо Минск. Той приключи с футбола през 2016 г., когато започва кариерата си като треньор на вратарите в Динамо Минск, Бате Борисов, Черноморец Одеса, Динамо Брест и ФК Лвов.