Бившият президент на шведския футболен отбор Йостерсунд беше осъден на две години и половина затвор за взимане на подкупи. Даниел Киндберг също така получи забрана да прави бизнес за три години от Окръжния съд в Йостерсунд, съобщава шведската информационна агенция TT.

Киндберг се смята за основна фигура за издигането на Йостерсунд от аматьорските лиги през 2011 година до елитната дивизия на Швеция през 2015-а. Отборът спечели Купата на Швеция през 2017-а и се класира за турнира Лига Европа, където достигна до фазата на елиминациите. Тимът загуби от Арсенал, въпреки че победи в реванша с 2:1 на "Емирейтс Стейдиъм". В момента Йостерсунд играе във втора дивизия на Швеция.

Съдът реши, че Киндберг е виновен за големи финансови измами и други счетоводни и данъчни престъпления през периода 2014-18 година, когато е бил главен изпълнителен директор на жилищната корпорация на община Йостерсунд.

Освен това той беше осъден да плати на държавата близо 5.5 милиона шведски крони (540 хиляди долара).

Киндберг каза, че ще обжалва. Той беше осъден на три години затвор през 2019 година за тежки финансови престъпления в друг процес, но беше оправдан от Апелативния съд миналата година.