Вероятно едно от първенствата на Стария континент, където почти всеки път, тривиално погледите са насочени към три едни и същи тима – Аякс, ПСВ и Фейенорд. Останалото в холандския клубен футбол често е само допълнение. 

Фейенорд запази основното си ядро от миналия шампионски сезон и по този начин изглежда отново фаворит на старта. Включително и старши треньора си. Джовани ван Бронкхорст в определен момент към края на месец май, изглеждаше сред основните кандидати за наставник на Барселона. И нищо не го спираше – постигнал мечтата на близо едно цяло поколение фенове на отбора от Ротердам, след титлата той можеше спокойно да приеме нови предизвикателства. Но нещата се поукротиха и Джио остана. Разбира се, въпросното запазване на състава изобщо не означава, че във Фейенорд нямаше изходящи и входящи движение през лятото. И най-вече – нищо няма да е същото като миналата година, след датата 17 май. Денят в който Дирк Каут сложи край на своята славна кариера. Оставяйки титлата зад гърба си. „След завръщането си тук, прекарах две чудесни години, а титлата е абсолютен връх в моята кариера“ - след тези думи Каут моментално прие статута на легенда. Стивън Бергуис бе най-скъпата покупка – той идва от Уотфорд. А многото пари плюс дойдоха най-вече от трансферите на Терънс Конголо в Монако за близо 16 милиона евро и също за толкова на Рик Карсдорп в Рома. Това с парите – ясно, но така Фейенорд е с минус двама холандски национали в състава си. И все пак – място в тройката минимум и вероятност за дублиране на титлата. Всичко е възможно! 

Както за Фейенорд, това важи и за ПСВ. Стига по някакъв начин да бъде преодолян шока от умопомрачително тежкия старт на кампанията. ПСВ Айндховен категорично бе изненадата на третия предварителен кръг на Лига Европа. Отпадане от Осиек, при това с две чисти победи за хърватите с по 1:0. Това по никакъв начин не влизаше в плановете на Филип Коку. Засега вероятно трансферното лято не е свършило за отбора, тъй като покупките са сравнително скромни, като се набляга на местния пазар. Набляга се на един от най-големите таланти на мексиканския футбол Ирвинг Лосано. Крилото бе купено то местния Пачука за над 10 милиона евро, но дали той ще бъде достатъчен в офанзивата при гонене на първото място? 

Фейенорд

източник: Gulliver/GettyImages

Третият кон – Аякс също тръгва с подобни амбиции. И с нов треньор - Марсел Кайзер. И също претърпя ранен европейски крах. Отпадане от Ница преди плейофната фаза за влизане в групите на Шампионска лига. Вече трета поредна година Аякс ще отсъства от този турнир на този му етап. Утехата отново остава Лига Европа. Но все пак, да не прескачаме с лека ръка предстоящата битка с Розенборг. В Ередивизи Аякс се включва след много слаби покупки, най-вече на фона на продажбите. Завръща се Хунтелаар, но вече на 33 години. А бе продаден капитана Дави Клаасен на Евъртън за близо 30 милиона евро... 

На този етап изглежда извънредно смела прогнозата за вклиняването на който и да е от другите тимове сред тази позната тройка. Тв излъчването стартира ударно в събота вечер. В ефира на Mtel Sport 2 от 19.30 може да гледата домакинството на ПСВ срещу Аз Алкмаар. Всъщност, точно от подобен двубой имахме нужда, за да усетим дали ПСВ бързо ще се отърси от хърватския шок или ще продължи да стъпва накриво? Веднага след това, от 21.45 е и интересния мач между Хераклес и Аякс.

Аякс - Фейенорд

източник: Gulliver/Getty Images

На другия ден, в неделя е дебюта за сезона на шампионите. Фейенорд посреща бойкия тим на Твенте от 15.30, като мача отново е в ефира на Mtel Sport 2.

Фейенорд - Хераклес

източник: Gulliver/Getty Images