Биографията на Кройф излиза на българския пазар на 16 март. 

Йохан Кройф, човекът, който промени футбола завинаги, се нарежда с Пеле и Марадона в славната троица на най-великите футболисти в историята.

За книгата:

Известният френски футболен журналист и коментатор Шериф Гемур очертава символично в 14 глави вечния спомен за митичния номер 14, за свръхзвуковите изригвания на един гениален стратег, за харизмата на поп звезда от 70-те с развети коси, за червено-бялото торнадо на „Аякс”, за трикратния европейски клубен шампион, за незабравимата Холандия от Мондиал ‘74, за треньора революционер, създал легендарния Дрийм тийм на „Барселона“ от 1992 г. и за всички негови ученици, седнали на свой ред на треньорската скамейка (Пеп Гуардиола, Михаел Лаудруп, Франк де Бур и др.).

Гемур успява да състави един задълбочен, реалистичен и многопластов портрет на гениалния футболист и треньор, с неговите силни и слаби страни, с дарбите и недостатъците. „Йохан Кройф – гений и деспот“ проследява жизнения път на Кройф, като разкрива и редица неизвестни факти от живота му. Авторът провежда множество разговори с хора от най-близкото му обкръжение и в продължение на години прави своето проучване.

С усет към детайла, четивно, с чувство за хумор и голям респект към Кройф, Гемур обрисува изключително изчерпателна картина на живота и кариерата му.

Издателство „Ера“ допълва цялостната визия на „Йохан Кройф - гений и деспот“, като към всяка глава добавя QR кодове, които позволяват на читателите да гледат видеоклипове, свързани с най-ярките моменти от живота на Кройф.

За автора:

Шериф Гемур е известен френски журналист и коментатор. Автор в списание „So Foot“ от самото му създаване, той работи за множество популярни френски медии. Специалист по холандски футбол и специален коментатор на мачовете от холандското първенство на „Ма Chaîne Sport“. Гемур е автор на няколко книги на спортна тематика и в момента подготвя следващата.