Както се и очакваше, няма да има български съдии на Европейското първенство в Австрия и Швейцария догодина. Това стана ясно след като официално бяха обявени 12-те главни съдии и 24-те им асистенти за шампионата на Стария континент.

Те, заедно с осемте четвърти съдии, ще ръководят 31 мача от 7 до 29 юни 2008 година. Както е изискването на УЕФА, триото съдии за всеки мач ще бъде от една и съща страна. Това са съдии, които са свирили заедно в Европейските клубни турнири и по-специално в Шампионската лига, през последната една година. Главната причина за избора е била опитът на „мъжете в черно” и разбирателството помежду им.

„Никога не е лесно да селектираш съдиите, които да ръководят срещите на толкова престижна надпревара като Европейското първенство”, заяви президентът на съдийската комисия към УЕФА Анхел Мария Вилар. „Въпреки това, тези съдии са най-добрите в момента и заслужават своя шанс. Идеята да назначаваме съдийска тройка започна от Евро 2004, като по този начин се позволява на реферите да работят заедно в местните шампионати и в надпреварите на УЕФА за по дълъг период от време преди шампионата. Ние им пожелаваме всичко най-добро”, допълни Вилар.

Подготовката на съдиите започва съвсем скоро. Те ще посетят подготвителен семинар между 14 и 17 април в Регенсдорф (Швейцария), където ще преминат функционални тестове и ще получат специални инструкции за турнира. Хотелът, в който ще отседнат реферите на семинара, ще бъде и тяхната база по време на Евро 2008.

За нуждите на съдиите ще се грижи физиотерапевт, доктор и фитнес треньор, който вече е подготвил специална програма за турнира.

Всички 12 главни съдии за Евро 2008:

Конрад Плаутц – Австрия

Франк Де Блекере – Блегия

Хауърд Уеб – Англия

Херберт Фандел – Германия

Кирос Васарас – Гърция

Роберто Розети – Италия

Питър Винк – Холандия

Том Хенинг Йоребрьо – Норвегия

Любош Микел – Словакия

Мануел Мехуто Гонзалес – Испания

Петер Фрьодфелд – Швеция

Масимо Бусака - Швейцария