Председателят на Беларуската футболна федерация и началник на кабинета на президента Лукашенко Генади Невъйглас заяви, че федерацията „активно съдейства” в разследването по делото за продадени мачове на националния отбор. Прокуратурата в Минск се е самосезирала след публикация във вестник Пресбол от 16 декември 2004 година.

В нея става дума за продажбата на два квалификационни мача за Евро 2004 на Белорусия в Група 3. Домакинската загуба с 1:3 от Чехия на 6 септември 2003 и поражението при гостуването в Молдова с 1:2 четири дни по-късно (Тогава съдийски наблюдател е бил Иван Леков). В материала е споменат и двубоят на Шахтьор Солигорск за Интертото, който домакините губят с 2:4 от хърватския Цибалия.

„Ние сме длъжни да се гордеем с факта, че разследването за покупко-продажби на мачове в белоруския футбол излезе на държавно ниво и с него се занимават професионалисти. Обвинението е повдигрнато по член 253 от Наказателния кодекс за „Подкуп на участници и организатори на професионални спортни състезания и представления на конкурсни начала”. На територията на бившия СССР, а навярно и в целия свят, никой не е осъден по подобни обвинения. Белорусия се явява първопроходец в това отношение.”, с апломб завършва интервюто си за Пресбол босът на футбола в страната.

В квалификациите за Евро 2004 Белорусия остава на последното място с една победа и седем загуби, а в настоящите квалификации за Евро 2008 е съперник на България.