Начинът, по който Международната футболна федерация (ФИФА) избра домакините на световните първенства през 2018-а и 2022-а година, не е правилен, заяви един от членовете на Изпълнителния комитет Франц Бекенбауер.

Той остана разочарован от схемата на вота, след като ФИФА не обяви събраните гласове на всяка една от отпадналите кандидатури.

Германецът заяви, че Австралия и Англия, които бяха сред фаворитите, са останали засрамени от получените гласове срещу победителите Русия и Катар. Англичаните получиха два от 22 гласа за 2018-а година, докато австралийците имаха само един за 2022-а.

"Разочарован съм от вота. Ние, членовете на Изпълнителния комитет, научихме, че няма да разберем точните гласове, които всяка кандидатура е получила. Знаехме само коя държава отпада след всеки рунд. Няколко часа по-късно научихме отделните гласове по радиото", заяви Бекенбауер.

Русия победи още кандидатурите на Испания/Португалия и Белгия/Холандия, докато освен срещу Австралия, Катар спечели срещу Република Корея, Япония и САЩ.