Международната детска социална програма "Футбол за приятелство" се реализира от "Газпром", с официален партньор УЕФА Шампионска лига, в рамките на глобалната социална програма "Газпром за деца". Днес директорът на Газпро-Германия и Вячеслав Крупенков и германската футболна легенда Франц Бекенбауер дадоха съвместна онлайн-пресконференция, в която участваха дистанционно и седем деца, които ще участват в програмата. Бекенбауер е глобален посланик на програмата.

Gong.bg и Нова телевизия са медийни партньори на проявата.

Основно събитие на програмата е Международният детски форум "Футбол за приятелство", който събира играчи на възраст 12-14 години в някои от най-добрите младежки футболни клубове в света. Една от българските футболни школи също ще участва заедно с още 31 страни.

"Както каза Франц Бекенбауер, футболът се нуждае просто от топка и няколко човека. Затова е популярна тази игра в целия свят“, заяви Крупенков.

„Започнахме с 8 отбора през 2013, а сега вече имаме 32 тима, които участват. Освен това имаме нови континенти, след като ще участват отбори от Африка и Южна Америка. Надяваме се, че новите участници ще останат с отлични впечатления от турнира. Много се радвам, че всички участници ще могат да присъстват и на финала в Шампионската лига, който през тази година ще се проведе в Милано. Ние продължаваме да реализираме този турнир. Очакваме много интересен финал през май.“

„Тази възможност, която предлага нашият форум, е уникална за децата в толкова страни. За доста хора няма възможност да гледат мачове от Шампионската лига, например за деца от Виетнам, от Китай. И за тях може би е единствен шанс в живота, затова мисля, че тези деца са пропити с ентусиазъм и в никакъв случай няма да изпуснат шанса си. Не е обезателно много от тях да станат професионални футболисти, но в края на краищата ние говорим за чисто човешки ценности и това е най-важната задача и аз мисля, че тя ще бъде достигната. И футболът ще помогне за това“, добави директорът на „Газпром“.

„Например от Цървена звезда едно момче беше поканено вече в професионалния отбор, а осем момчета от същия отбор получиха стипендии . Също така има и пример и с едно момче, което след това беше взето в ЦСКА Москва и след това стана национал на Грузия. И съм сигурен, че ще има и от други страни. Участието в този турнир стимулира децата, уверен съм в това. Ако работят като хората, те имат всички шансове да стигнат до професионално ниво. Но както казах, важното е да станат хора, на това е фокусирана нашата програма. Но ако видим наши участници на финал в Шампионската лига, ще бъдем много горди, че и ние имаме своя принос", продължи Крупенков.

"Турнирът е част от корпоративно-социалната отговорност на Газпром. Много се учудват защо го правим, но сега положително. В началото може би не ни разбираха. И всички разбират, че е прекрасно занимание. Не е само реклама на Газпром, а действително важно събитие. Получихме огромна подкрепа от ФИФА и УЕФА, а детските мачове пред Бранденбургската врата в Берлин ме впечатли повече от финала на Олимпийския стадион. Беше страхотно организирано", каза още директорът на Газпро-Германия.

"Голяма чест за Газпром е, че легенда на германския и на световния футбол какъвто е Франц Бекенбауер, прие ролята на посланик на нашата програма. За която казах, че най-важното е децата да се изградят като хора, като личности. И аз с удоволствие комуникирам с Франц по всички тези въпроси“, завърши Крупенков.