Джоуи Бартън заяви, че женският футбол ще остане „по-низш продукт“, освен ако не се направят промени в размера на вратите, топките и терените.

По-рано тази година мениджърът на Челси Ема Хейс предизвика дебат, когато предположи, че разликата в средния ръст между мъжете и жените ще подкрепи намаляване в размера на вратите в женския футбол. Хейс акцентира върху това, че препятствията в леката атлетика на Олимпийските игри били съкратени с девет инча поради тази причина.

Бартън също изказа мнение по темата, казвайки, че размерът на вратите и теглото на топките трябва да бъде променено за бъдеща полза при жените. „Това е различен спорт – женският футбол трябва да бъде пригоден към жените както психологически, така и биологично. Трябва да има промени в размера на вратите и теглото на топките. Ако искаме да направим женския футбол по-добър за привържениците, не трябва да оставим нещата без промени, защото по този начин спортът при жените винаги ще е по-низш продукт – просто защото мъжете са по-големи, силни и бързи от жените“, започна той за подкаста Football, Feminism & Everything in Between.

„Ако се направят тези промени, женският футбол ще се подобри както технически, така и тактически. Нека бъдем реалисти. Ако променим размера на вратите, дали някой ще усети разликата? Не, но аз гарантирам, че по отношение на физиката и пасовете жените ще се справят по-добре, защото топката е по-малка и е по-подходяща за тяхното психологическо състояние“, завърши мениджърът на Флийтууд. /БГНЕС