Националният отбор по футбол на Бахрейн поднесе изненадата във вторите мачове от квалификационните групи за световно първенство на зона Азия, след като победи фаворита Япония с 1:0 с гол на Аала Хубаил едва 13 минути преди последния съдийски сигнал.

След победата над игралия без звездите си отбор на Япония, Бахрейн зае първото място във втора група с актив от шест точки и остави гостите си на второ място с три точки.

В друга среща от група 2 съставът на Тайланд отстъпи с 0:1 на собствен терен от отбора на Оман.

Оманците имат три точки от два мача, докато съставът на Тайланд се закотви на последното място в групата без спечелен актив след два изиграни мача. Гостите от арабския султанат Оман откриха резултата още в 26-ата секунда на мача. Те откраднаха топката след изпълнението на началния удар, организираха атака по дясното крило. Топката беше центрирана към Исмаил Ал Ажми, който от 10 метра я прати в мрежата на тайландския вратар.

През второто полувреме домакините опитаха щурм, но вратарят Али Ал Хабси, който пази на втория отбор на английския Болтън, спаси поредица от удари.

Австралийският вратар Марк Шварцер спаси дузпа в последната минута на мача с Китай и донесе точка на отбора си в световната квалификация в група 1 на зона Азия. Ветеранът, който иначе пази на Мидълсбро, отрази удара на Шао Чжъи, след като преди това събори Цъ Бо в наказателното поле.

Преди това Шварцер направи поредица от отлични спасявания и отчая съвсем нападателите на Китай.

След този мач австралийците водят в класирането в групата с 4 точки от два мача, а китайците са трети с 2.

Във втория мач от тази група Катар се наложи с 2:0 над Ирак с голове на Себастиен Сория и Фабио Сизар, с което се изкачи на второ място с три точки. Последен продължава да бъде Ирак с актив от една точка.

На неутралния терен в Шанхай двете Кореи изиграха първата среща по между си от 15 години насам, която завърши при нулево равенство. След този резултат и двата отбора имат по 4 точки и са на първите две места в група 3 на азиатските квалификации.

Въпреки че КНДР беше символичен домакин на мача, феновете на Република Корея бяха с десет пъти повече от тези на съперника.

През първото полувреме и двата отбора играха предпазливо, с повече хора в защита и разчитайки на контраатаки. През втората част отборът на Република Корея наложи своето надмощие, но нападателите им пропуснаха да вкарат. Изпълнението на химните на двете страни преди началото на мача мина без инциденти и почти без освирквания.

В другата среща от групата Туркменистан падна с 0:2 от Йордания на собствен терен, като до този момент и двата състава бяха без актив. С гол и голов пас на голямата си звезда Максим Шацких Узбекистан срази с 3:0 Саудитска Арабия на стадиона в Ташкент. Шацких подаде на Тимур Кападзе в 45-ата минута, който откри резултата.

В 60-ата той сам вкара за 2:0, след като преодоля двама защитници, а в 70-ата беше спънат за дузпа. Сервер Джепаров я вкара за 2:0.

Така узбеките вече имат 6 точки в група 4. Сингапур постигна първа победа в същата група, побеждавайки с 2:0 Ливан. Александър Джурич откри още в 8-ата минута за състава на Сингапур, а Фазрул Шахул удвои в 24-ата.

В пета група Обединени Арабски Емирства продължи да води във временното класиране с пет точки след равенството си 1:1 с втория Сирия.

Кувейт пък изравни срещу Иран в последните секунди на късната среща от групата, с което спечели първата си точка за този световен квалификационен цикъл.