Националният отбор по футбол на Южна Африка постигна минимална победа с 1:0 над Намибия във втория си мач от група D от турнира за Купата на Африканските нации. Така битката за второто място става изключително интересна, като дори намибийците със своите 0 точки притежават теоретичен шанс да продължат напред, и то не просто чрез квотите за четирите най-добри трети отбора в груповата фаза.

Единственият гол в срещата отбеляза футболистът на френския Амиен Бонгани Зунгу. Благодарение на него южноафриканците акумулираха 3 точки на сметката си. Така те се изравниха с тима на Кот д’Ивоар, който ги победи в първия кръг от груповата фаза. Мароко е сигурен първенец в групата с пълен актив от 6 точки, но би имал съществена роля в развръзката.

В последните мачове Намибия среща „слоновете”, докато „Бафана Бафана” се изправя срещу Мароко. Ако намибийците победят Кот д’Ивоар, а Мароко завоюва трети пореден успех, то тогава ще има три отбора с по три точки на сметката си. По регламент преките мачове са приоритетният показател в такива ситуации, което би довело до нов паритет и головата разлика ще бъде определяща.

Срещата на стадион „Ал Салам” в Кайро не беше от най-интересните поне през първото полувреме. Тогава битката по целия терен преобладаваше, което беше очевиден белег колко важен се явява двубоя и за двете страни.

Южна Африка имаше предимство в центъра на терена и като цяло диктуваше събитията, като материализира своето предимство в 68-ата минута. Тогава Пърси Тау изпълни ъглов удар отляво по атаката, а стражът на Намибия остана много под топката и така Зунгу с глава порази празната врата.

Във финалните минути стражът на южноафриканците Дарън Кийт на два пъти можеше да струва победата на своя тим. Във всяка от ситуациите на голлинията имаше бранител, който съхрани ценните три точки за „Бафана Бафана”.