Австрия посреща европейското първенство по футбол заедно с Швейцария, но за жителите на страната от Алпите е нещо странно, тъй като националният им отбор не е никак силен и всички се притесняват, че той може да изглежда като боксова круша.

Австрийците ще гледат с претръпнали сърца първия мач с Хърватия, тъй като при добро начало може да се надяват все пак на чудо и да минат групата, която тук нарицателно наричат групата на „Адолф Хитлер”.

Във Виена има футболно настроение, градът привидно живее с най-великата игра, но ако попитате някой човек да Ви каже име на футболист от националния отбор може само и единствено да чуете това на ветерана и най-голяма звезда Ивица Вастич и легендата Тони Полстер. Е, друго е ако ги попитате за ските, което е голямата гордост на Австрия. Разбира се, не по-назад от ските остават, валсът и Моцарт.

Щом кацнете в столицата на Австрия си проличава, че Европейското първенство чука на вратата. Духът на Евро 2008 се усеща отвсякъде, като всичко за запалянковците е максимално достъпно.

На летището се раздават гидове както за самия град, така и за европейското първенство, но най-фрапантното е, че може да си вземеш безплатен разговорник, в който ще намериш преведени на английски най-необходимите фрази, но той не ти е необходим, защото всички в австрийската столица са изключително любезни с гостите си.

Виена Ви посреща с цялата си история и традиции, но въпреки това феновете не са дошли затова, а да гледат футбол от голяма класа и да стискат палци на своите. Определено немският език леко изостава от сърбо-хърватския, като говорене. Има много фенове и от Русия, Испания и Полша и като че ли те създават по-голямо настроение от местните.

„За Европейското първенство по-добре да говорим след първия мач”, ми казаха двама запалянковци на Австрия.

Австрийците са по-склонни да стискат палци за Германия, отколкото за своя национален отбор, тъй като поне няма да ги е срам. Всички много се радват, че Бундестимът ще играе в Австрия, а не в съседна Швейцария.

След обилно количество бира, която се лее от 10 часа сутринта, австрийците започват да таят надежди за нов Вундертим. Това е тяхната надежда.

Всички австрийци искат победи срещу Хърватия и Полша. Тогава те ще се почувстват много щастливи.

Преди първия им мач с Хърватия логиката сочи съвсем друго, защото всички спортно-технически показатели са в полза на отбора на Славен Билич, но какво от това. Те са в Австрия и ще трябва да се съобразяват с националния отбор на Австрия, а дали Австрия ще бъде тиха или още след първия мач австрийците ще заговорят за европейското първенство с темперамент ще стане ясно след 90-те минути на Ернст Хапел.