Няколко дни, след като в България бе сложен край на донаборната военна служба, македонският национал Илчо Наумоски принудително бе вкаран в казармата Австрия, където разполага и с местно поданство.

„В неделя се върнах от Македония и в понеделник дойде военната полиция, и ме прибра. Ето, от три дни съм с униформа, имам и пушка и ходя на обучение”, проплака Наумовски.

„Аз обаче ще върна австрийския паспорт и ще ме пуснат. И от клуба се разтичаха да ме измъкнат”, каза македонският национал, който рита за елитния австрийски Матерсбург и
има двойно гражданство – македонско и австрийско.

„От македонското със сигурност няма да се откажа. Очаквам още утре да ме освободят от армията. Въпросът с военната служба като австрийски гражданин се влачи от две години, но постоянно го отлагах. Сега ме притиснаха, но ще се уреди.”

„В Австрия се служи шест месеца. Първият месец трябва да се премине цялостно обучение, а след това като спортист мога да имам привилегирован статут. Но няма да чакам, защото съм пред трансфер в Англия”, каза Наумоски.

Два клуба от Висшата лига - Рединг и Мидълзбро проявяват силен интерес към македонския нападател.

:Разговарях с мениджъра си и той ми каза, че няма да има проблем, защото съм играл в 75% от мачовете на Македония през последните две години, каквото е условието за работна виза на Острова”, каза Илчо.

От македонските футболисти с двойно гражданство в армия извън Македония досега е служил само Гоце Седлоски – в Хърватия. Той обаче като спортист имаше привилегирован статут и едновременно с военната служба играеше в Динамо.