Не сме убедени дали след случилото се в края на миналия футболен сезон в България е уместно изобщо да повдигаме темата. Отбор от третото ниво, от В група, да, макар и ЦСКА, триумфира с Купата на страната. На финал срещу тим от дъното на елита. Летвата бе вдигната неимоверно много, при това в световен мащаб.

Сега как да говорим за полуфиналната фаза в турнира за Купата на Холандия например? Какво толкоз, ще речете? Четири тима, сред тях нито един от трите местни гранда. За цвят и един отбор от втора дивизия – Камбур. Да, тези неща се случват, макар и не толкоз често навсякъде по света. Разликата сега е, че всичко ще се случи в тв ефира, чрез двете преки предавания по MTel Sport 2 в сряда и четвъртък вечер от 21.45 ч. О да, ще дойде време и за самия финал, но до него има време.

Сега към полуфиналите, които стават още по-здрави битки, тъй като няма реванши – играе се в един мач, предимството е за отбора домакин. В сряда е мачът Спарта Ротердам – Витес. Домакините заслужиха своето място тук до тази фаза на турнира най-вече още с мача си от втория кръг, през октомври, когато категорично надиграха и отстраниха ПСВ Айндховен с 3:1. Когато по пътя нагоре си елиминирал поне един от водещите тимове, то наистина можеш да помечтаеш и за нещо повече. И да използваш момента. Колкото и да е странно, най-трудният мач на Спарта бе предишния – четвъртфиналът срещу втородивизионния Волендам, спечелен след изпълнение на дузпи. В друг аспект това пък отне шанса за неутралния зрител, този полуфинален етап да е още по-шарен с присъствието на цели два тима от Ееерсте Дивизи – второто ниво в Холандия. Спарта е в деликатна ситуация, битката за оцеляване в шампионата сякаш е приоритетна, в последните пет мача едва предишния уикенд бе взета победа. Но, когато си стигнал дотук – може би си струват усилията от поне още един спечелен мач и място на финала. Още повече, че по традиция той се провежда на „Де Куип“ именно в Ротердам.

Съперникът е в далеч по-добра форма и позиция в Ередивизи, но когато си тук, в този турнир, вероятно някой моментни условности не важат в пълна степен.

В четвъртък вечер също от 21.45 в ефира на новия канал MTel Sport 2 АЗ посреща Камбур. Уви, по-силният тим е облагодетелстван и с домакинския фактор.  Двата отбора гравитират около 5-6 място но с разлика от една дивизия. Чудо ще е, ако Камбур прескочи и сега, но...да видим.

Нека припомним, че едва преди две години, през 2015 година имахме абсолютно идентична ситуация, докарала на финала за Купата на Холандия Грьонинген срещу Цволе. Грьонинчен спечели трофея, надвивайки...миналогодишния носител Цволе. С две думи – нищо странно, още повече гнило във футболна Холандия.

Но чудесен повод да надникнем зад по-различна футболна врата. Вече все повече зрители наричат подобно нещо – истинския футбол! Онзи без големите звезди и големите пари. Но при всички положения – Спарта, Витес, АЗ и Камбур са на път към големия мач!