Приказката, която Императора Фатих Терим разказва на милионите фенове на футбола в Турция продължава. Турците стигнаха до четвъртфиналите на Евро 2008. В това едва ли има нещо странно. В началото на новия век комшиите станаха трети в света и оттогава досега са една от силите, с които всеки се съобразява в Европа. А и групата, в която бе армията на Терим не бе кой знае колко тежка – суперфаворита Португалия, Чехия и домакина Швайцария.

Интересен обаче е начинът, по който южните ни съседи отидоха на директни елимнации. С много характер, късмет и мускули. Мускули, по-големи дори и от тези на Арнолд Шварценегер, когато сегашният губернатор на Калифорния печелеше Мистър Олимпия. Да, наистина бойците на Фатих Терим не показа кой знае какви модни футболни тенденции, но показаха, че умеят да се борят до последно. Слаб мач и загуба срещу най-силния тим в Европа в момента Португалия и щастливи завършеци срещу Швейцария и Чехия.

В последните два мача на турците в групата футболистите на Императора показаха, че докато съществува минимална надежда не трябва да се отказваш да я гониш. Тази упоритост на турците им донесе онзи звезден миг срещу домакините в 92-та минута след шута на Арда, отворил им вратата към четвъртфиналите. Тази упоритост им помогна да обърнат от 0:2 до 3:2 чехите. Всичко това, подплатено с необходимата доза късмет. Но той не идва сам, а трябва да го потърсиш. Така, както направиха Нихат и компания.

Фатих Терим показа, че е голям треньор и сигурно ще му вдигнат скоро паметник край Босфора. Той успя да направи отбор и да постигне успехи без големите, без легендите в турския футбол. Онези или част от онези, които донесоха бронза от световното през 2002-ра. Нямаше ги фигури като Хакан Шюкур, Тугай Керимоглу, Юмит Коркмаз, Илхан Мансъз и Алпай. Но те станаха големи именно в такива мачове. Така, както големи в Турция от снощи са Арда Туран и Нихат. Хубавото за тях е, че могат да станат и още по-големи.

Те ще поуспокоят малко и организаторите на първенството. Защото швейцарците вече ги няма, австрийците са на път да излетят днес, а ако това бе станало с турците снощи печалбите им щяха да намалеят значително.

Освен всичко друго турският тим внесе малко интрига в това първенство. Тези невероятни обрати в мачовете на комшиите донесоха липсващите до този момент екшън и напрежение. Поне аз не се сещам за други мачове в Австрия и Швейцария, на които да е имало пълни обрати. А турците го направиха два пъти. Оттук нататък да му мислят хърватите.