Загубата на Аржентина в откриващия мач на „гаучосите” в Копа Америка очаквано предизвика сериозни реакции и коментари из големите медии в Южна Америка. Поражението с 0:2 от Колумбия постави на карта амбициите на Лионел Меси и компания за спечелване на трофея, който им убегна в два поредни финала (2015 и 2016).

Предвид факта, че голямата звезда на аржентинците ще навърши 32 години след броени дни, на всички е ясно, че на 5-кратния кавалер на „Златната топка” не му остават още много възможности да атакува важното отличие.

В тази връзка аржентинският ежедневник „Оле” демонстрира една от най-сериозните критики спрямо селекцията на Лионел Скалони. Изданието определя представянето срещу Колумбия като „невъзможно най-лошото”. Според медията тимът е изиграл на добро ниво едва 15 минути от мача.

„Ла Насион”, друго от авторитетните издания в Аржентина, заяви: „Отборът разочарова и се сгромоляса в дебютния си мач от Копа Америка.” Тук акцентът пада върху лошия имидж, който са показали „гаучосите” с неумението да градят играта в половината на съперника. „Не беше най-доброто начало за Аржентина. Остава чувство за неудовлетвореност, сега предстоят дни на самокритики и премисляне”, написа журналистът Клаудио Маури.

Най-голямото спортно издание в Бразилия, който е домакин на турнира – „Глобо Еспорте”, отдава акцент на попадението, дело на Дуван Сапата четири минути преди края на редовното време. „Меси стреляше с халосни”, добавят оттам.

„Ел Еспектадор” като колумбийска медия логично възхвалява представянето на „лос кафетерос”и прави големи комплименти на селекционера Карлош Кейрош. „Страхотен дебют за Колумбия: Победи Аржентина на Лионел Меси”, гласи заглавието. „Карлош Кейрош не се уплаши, че насреща е Аржентина с Меси в редиците си, той не жали сили и предприе офанзивен подход спрямо „албиселесте”. Спечели с 2:0 и стартира официалния си път като наследник на Хосе Пекерман по най-добрия начин.”

Чилийският всекидневник „Ла Насион” също отделя внимание на изненадата, поднесена от колумбийците. Там подчертават като основна слабост за Аржентина прекалено голямата зависимост от Лионел Меси.