Отборът на Аржентина ще играе на Мондиал 2010 след победа с 1:0 над Уругвай. До последно отборът на Диего Марадона трепери за визата си за ЮАР, тъй като трябваше да се справи с прекия си конкурент за четвъртото място в групата от зона Южна Америка, въпреки че другата среща в групата между съставите на Чили и Еквадор завърши (1:0) в полза на Аржентина.

В крайна сметка, след много напрежение и битка, „гаучосите” се наложиха с минимален резултат, който обаче бе доста сладък за селекционера и неговите момчета. Срещата се игра в Монтевидео, пред около 70 хиляди зрители.

Първото полувреме приключи при нулево равенство, като домакините си позволяваха да играят с топката по-дълго, но преодоляването на защитата на Аржентина се оказа непосилна задача.

Единственият гол в мача падна едва в 84-та минута на двубоя, като влезлият като резерва Марио Болати се разписа. В този момент обаче Уругвай вече бе останал с 10 души на терена, след като малко преди това Хосе Касерес получи втори жълт картон и съответно червен. Веднага след изпълнението от фаул, топката стигна до голмайстора Болати, който се възползва от разбъркването в наказателното поле и с удар по земя се разписа за крайното 1:0. По този начин Аржентина намери място на световните футболни финали, а Уругвай ще играе бараж.

Резултати от последните квалификационни мачове за ЮАР 2010 - зона Южна Америка:

Перу - Боливия 1:0

Бразилия - Венецуела 0:0

Чили - Еквадор 1:0

Уругвай - Аржентина 0:1

Парагвай - Колумбия 0:2

За ЮАР 2010 се класират директно Бразилия, Парагвай, Чили и Аржентина. Уругвай ще играе бараж с Коста Рика, завършил четвърти в квалификациите в зона CONCACAF (Северна и Централна Америка плюс Карибския басейн).