Група визуални артисти от Аржентина се опитват да възкресят футболната легенда Диего Армандо Марадона под формата на мозайки, предава Ройтерс.
 
Името на групата е Командо Марадона, а най-новото й творение е разноцветен стенопис, изобразяващ легендарния аржентински футболист, чиято смърт на 25 ноември миналата година потопи в скръб феновете му от Буенос Айрес до Неапол, Италия.
 
Стенописът пред стадион "Архентинос Хуниорс", където Марадона игра в ранните години на кариерата си, е от поредицата мозайки, които визуалните артисти създават през изминалите три месеца, за да почетат своя идол.
 
"Претворяваме нашата болка от загубата му в стенописи на обществени места", казва Гонсало Лопес Лаух, който сформира арт групата заедно с Паула Сото и Габриела Перейра.
 
Артистите използват малки плочки за мозайките, за да са сигурни, че те ще са достатъчно издръжливи, както и лесни за подмяна, в случаи че творбите им станат обект на вандализъм. Мозайките изобразяват Марадона в екипи на отборите, за които е играл. Творците канят обикновени хора да поставят последните парченца от произведенията - отражение на факта, че Марадона е възприеман като национален герой.
 
"Марадона е символ на Аржентина и нашата нация. Той е част от нашата ДНК. Носим го в кръвта си", казва Гонсало Лопес Лаух.  

 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.