Шефът на комисията на футболните съдии в Румъния - Георге Константин подаде оставката си, след като бе арестуван миналата нощ по подозрение в корупция и вземане на подкупи.

Според комюнике на прокурорите от Национална дирекция за борба с корупцията в Румъния шефът на съдиите Константин е получил 70 000 евро от президента на футболния клуб Арджеш, за да определя „благосклонни съдии” за мачовете на Арджеш за сезон 2008/09.

Президентът на Арджеш - бизнесменът Корнел Пенеску, също бе арестуван, но по обвинение в даване на подкупи. Константин и Пенеску ще останат в предварителен арест за 29 дни, според съдебно решение от вчера.

Телевизия „Реалитатя” информира още, че заместник-председателят на комисията на футболните съдии в Румъния - Марчел Лика, ще заеме поста на Константин до избирането на нов шеф.

Според вестник „Котидианул” обаче Лика също е разследван от антикорупционните прокурори заради поведението си като наблюдател на някои от срещите на футболен клуб Арджеш. Според съдебни източници Лика и реферът Сорин Корподян били прибрали 15 хиляди долара, за да помогнат на Арджеш да спечели футболна среща във Васлуй, където тимът на Пенеску спечели с 1:0 след дузпа.

Източници на румънската агенция „Медиафакс” твърдят, че прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния от миналата година разследват сигнали за купуване на мачове. Източниците заявяват, че на съдиите са плащани суми между 3 000 и 15 000 евро, за да решават мачовете в полза на определен отбор.