Белгийската полиция арестува бившия изпълнителен директор на местния гранд Андерлехт Херман ван Холсбеек като част от схема за пране на пари и корупция и подлежащ на разследване за въпросните престъпления.
 
От прокуратурата в Брюксел заявиха, че арестът е извършен в четвъртък след полицейските акции от тази седмица в Монако, Белгия и Лондон. Първият задържан като част от мафиотската структура беше един от най-влиятелните агенти в страната Кристоф Ернотай, който работи с национални състезатели и с чужди футболисти.
 
Бившият футболист Ван Хорсбеек работи в Андерлехт на различни позиции от 2003 до 2018 г. От прокуратурата в белгийската столица уточниха, че арестите на двете видни фигури са част от вълната за прочистване на футбола в страната, стартирала с обиски в офисите на Андерлехт и на Белгийската федерация по футбол. Разследващите и икономическата полиция на страната проверяват множество футболни трансфери в двете посоки- към белгийски отбори и от Белгия навън за пране на пари, укриване на доходи и фалшификации.
 
От полицията заявяват, че това разследване е съвсем различно от другото дело, което е за порверка на участия в мафиотски и нелегални залагания, както и манипулиране на мачове. В този случай полицията извърши 57 проверки и обиски в страната и по цяла Европа.
 
"Белгия няма да позволи името на страната да бъде цапано от хора, които се занимават единствено с корупция, измами, пране на пари и незаконни сделки. Без значение дали става дума за големи или малки личности и клубове, виновните ще бъдат наказани, се казва в изявление на прокуратурата на Белгия.