Халфът Габриел Кортес, голмайстор в еквадорската лига със седем гола в девет мача, е един от 18-те души, арестувани като част от полицейска операция срещу престъпна банда в Есмералдас, крайбрежна провинция, граничеща с Колумбия.

Арестът на футболиста на Барселона де Гуаякил бе потвърден и от министъра на вътрешните работи Патрисио Карильо по време на пресконференция от Есмералдас, където той увери, че 26-годишният футболист е „поръчал и получил информация относно хората, които е убил".


В социалните мрежи се разпространи снимката на Кортес по време на ареста му, охраняван от двама тежко въоръжени полицаи. Кортес, по прякор „Ел Локо“ , участва в първенството в Еквадор и за последно игра миналата сряда при поражението на своя клуб с 0-1 срещу Гуаласео, един от най-скромните отбори в лигата.

В изявление местният Барселона отхвърли всякаква отговорност или съучастие в предполагаемите престъпления, извършени от Кортес, който преди това носеше фланелките на бразилския Ботофого и Лобос от Мексико. Екипът също така посочи, че ще изчака решенията, които съдията вземе, за да прецени какви мерки да предприеме по отношение на играча. 

Освен футболиста, сред 18-те задържани има и трима полицаи.