Отборът от елитната дивизия на Румъния- ФК Тимишоара, ще се лиши от 6 точки от актива си заради неправомерно използване на лилавия цвят на екипа. Решението беше наложено днес от Футболната федерация на Румъния по настояване на Световната футболна централа (ФИФА), която трябваше да се съобрази с

Решение на Арбитражния спортен съд в Лозана е на път да заличи елитен румънски клуб с 87-годишна история. По настояването на съдилището ФИФА задължи Румънската футболна федерация да отнеме шест точки от актива на ФК Тимишоара, заради цвета на екипите на тима.

Истинското име на отбора - Политехника Тимишоара и клубните цветове са регистрирани от италианския бизнесмен Клаудио Замбона, който е бил собственик на клуба през 90-те години, въпреки че тима е основан през 1921 година.

Замбона е завел жалба през април, а сега излиза решението в негова полза. Сегашният собственик на клуба Мариян Янку смята подобно решение за абсурдно и обяви, че заради това прекратява финансирането на клуба.

След като Замбона заведе делото, клубът се отказа от традиционното си име Политехника и го промени на ФК Тимишоара, но отказа да смени цветовете на фланелките. Новото решение обаче ги задължава и за това.

След шест кръга в румънското първенство ФК Тимишоара имаше 13 точки, но след наказанието сериозно се смъква в класирането.

Известният като Политехника тим играе и в първия кръг на турнира за Купата на УЕФА, като ще спори с отбора на Партизан Белград за място в груповата фаза.