Предварително сочените за фаворити в група С тимове на Алжир и Сенегал по категоричен начин подпечатаха участието си в 1/8-финалите за Купата на Африканските нации. Лидерът Алжир сломи тоталния аутсайдер Танзания с 3:0, а със същия резултат Садио Мане и компания наказаха Кения.

Кенийците все още имат шанс да се класират в следващата фаза, но заради крайно негативната си голова разлика (3:7) единственият път напред за тях минава през това утре Бенин и Ангола да не спечелят точки в заключителните си двубои от груповата фаза. Дотук при 5-те си участия във финалния турнир Кения никога не е прескачал в етапа на елиминациите.

На стадион „Ал Салам” в Кайро Алжир подпечата отпадането на Танзания след удивителен щурм в последните 11 минути на първото полувреме. Тогава паднаха и трите гола за „зелените”.

Наказателната акция стартира Ислам Слимани в 34-ата, когато оползотвори асистенция от крилото на Наполи Адам Унас. Впоследствие острието на Лестър асистира за другите два гола. Първият от тях дойде в 39-ата, като беше ред на Унас да покаже хладнокръвен завършващ удар след двойно подаване. Продължението на първата част маркира рухването на Танзания, след като Унас беше изведен съвсем сам отдясно. Той надбяга защитата, а после подмина и вратаря, за да вкара на празна врата – 3:0.

Сенегал, от своя страна, имаше малко повече трудности в пречупването на Кения. Мачът можеше да тръгне по-гладко за момчетата на Алиу Сисе, които в 29-ата минута изпуснаха дузпа. Тя бе отсъдена за откровен фаул на Окуму, но звездата Садио Мане се подхлъзна на лошия терен в мига на изстрела и вратарят директно улови.

След почивката превъзходството на Сенегал беше дори по-сериозно. В 63-ата минута Исмаила Сар откри резултата след много тежък гаф на вратаря Патрик Матаси. Той се засили към точката на дузпата, за да пресича центриране, като тотално се провали със задачата. Така Сар технично овладя паса на Ламин Гасама, а после от воле прати топката в горния десен ъгъл. Осем минути по-късно „лъвовете от Теранга” удвоиха аванса си. Гасама изчисти топката от своето наказателно поле, а защитник на Кения се ориентира уникално лошо и позволи на Садио Мане да стигне първи до кълбото. Звездата на Ливърпул технично стреля в долния ляв ъгъл – 2:0. Мане стигна и до втори гол в мача 12 минути преди края, когато Отиено с касапско влизане опита да счупи крака на Сар в наказателното поле. Защитникът беше изгонен за втори жълт картон, а Мане този път стреля до лявата греда – 3:0.

Алжир излиза от групата като лидер с пълен актив от 9 точки. Сенегал е втори с 6.