След като тимът претърпя тежка загуба в Световните квалификации в зона Африка. Поражението реално извади малийците от битката в група С на зона Африка по пътя към Мондиал 2018. Мароко разгроми Мали с 6:0 на 1-и септември, а според програмата четири дни по-късно двата тима се срещнаха отново при разменено домакинство.

Срещата в Мали завърши 0:0, но феновете на домакините не спряха да освиркват френския специалист, което предопредели съдбата му. Мали така или иначе е на последното 4-о място в групата само с 2 точки, на 5 от водача Кот д'Ивоар след четири изиграни мача. До края има още два кръга, а за 1-ото място и директно класиране в Русия спорят още Мароко и Габон, които имат съответно 6 и 5 точки.

"Той не е с идеята да продължи работата си с отбора, а също така има притеснения и за сигурността си, заяви президентът на Малийската футболна федерация Бубакар Баба Диара. По-късно днес ръководството на футбола в Мали ще се събере, за да реши кой ще води тима в последните два мача.

Следващата среща им е на 6-и октомври в Бамако с лидера Кот д'Ивоар. За Жирес това е втори период начело на тима на Мали, който обаче не беше особено успешен като първия. През 2012-а година 64-годишният бивш съотборник на Мишел Платини стигна до 3-о място за Купата на Африканските нации.