Шесткратният шампион на Албания Скендербеу ще получи забрана да играе 10 години в европейските клубни турнири, разкрива „The Guardian“.

Информацията на британското издание се базира на информация, която е изтекла от доклад на УЕФА, който препоръчва на клуба да бъде забранено участието в европейските клубни турнири през следващите 10 години. Това не е всичко - албанците ще трябва да платят и глоба в размер на 1 милион евро. 

В доклада се посочва, че Скендербеу "уговаря футболни мачове, както никой не е правил преди в историята на играта".

В доклада се пише още, че "клубът е действал като основно средство на организираната престъпност".

Докладът е съставен от 53 мача с участието на Скендербеу, които се смятат за подозрителни. В тях са включени от приятелски двубои до срещи от европейските клубни турнири.

Мачовете са в периода от ноември 2010 до април 2016 година.

Един от мачовете, които е разследван е на албанския отбор срещу северноирландския отбор Крусейдърс от втория квалификационен кръг на Шампионската лига, който се игра на 21 юли 2015 година.

Докладът добавя, че клубът "не зачита целостта на играта".

През февруари тази година хиляди фенове взеха участие в мирен протест в град Корча, където се намира клубът. На него бяха издигнати лозунги като: "Не убивайте нашата мечта", "Ние живеем за футбол, ние обичаме Скендербеу" и "Нашият град не е заплаха, нашия град иска справедливост.“

Петицията беше представена и от феновете на клуба.

Представителите на клуба, ръководството и играчите продължават да отричат, ​​каквото и да било участие в уговаряне на мачовете.

Скендербеу е първият отбор от Албания, който се класира за груповата фаза на евротурнитие - първо през сезон 2015/2016, а след това и през сезон 2017/2018, като и в двата случая става дума за Лига Европа.