Семейството на футболиста Абделхак „Апи” Нури е отправило заплаха към холандския шампион Аякс за стартиране на съдебно дело, след като все още не е получило необходимата парична компенсация.

Преди две години – на 8 юли 2017 година – светът беше потресен от инцидента, който сполетя тогава 20-годишния полузащитник. Той колабира по време на предсезонна контрола срещу Вердер Бремен и впоследствие беше закаран с хеликоптер в местна болница. Момчето, което иначе играеше за холандския гранд още от 9-годишна възраст,  претърпя сериозни и необратими мозъчни увреждания заради получения инфаркт.

Впоследствие от Аякс признаха публично, че оказаната на Нури първа помощ на терена от клубните медици не е била задоволителна, а днес адвокатът на семейство Нури - Йон Беер, заяви, че вече 24 месеца роднините на футболиста не са получили нито цент. Затова фамилията възнамерява да стартира съдебно дело, ако ситуацията не се разреши в следващите 6 месеца.

Развитието на ситуацията е изключително тъжно и удря сериозно по реномето на холандския шампион, особено като се има предвид жестовете, които клубът направи спрямо 22-годишния Нури. Аякс почете пострадалия играч с огромен плакат във фенмагазина на „Йохан Кройф Арена”, а също така преименува на негово име ежегодната клубна награда за най-добър млад играч.

Това обаче съвсем не беше всичко – миналия сезон 2018/2019 донесе шампионска титла на Аякс след 5-годишна суша, а тъй като тя беше 34-ата поред, всички играчи носеха фланелки със същия номер при празненствата. Това обаче беше жест и към Абделхак Нури, който поиска №34 в първия тим, защото искаше да бъде част от спечелването на същата тази титла.

Бащата на Апи също имаше важна роля в празненствата, като произнесе емоционална реч пред събралите се над 100 хиляди фенове. Той и неговият друг син – Абдеррахим, също получиха честта да вдигнат шампионската титла.

Сега обаче изглежда, че Аякс е забравил своето обещание да подпомага финансово семейството на Нури, а Беер заяви, че момчето по свой начин е наясно със ситуацията, макар и да не е в състояние да комуникира или завърже разговор. „Ако не направиш опит да реанимираш човек, който е претърпял кардиологичен арест, наситената с кислород кръв не стига до мозъка. Ако това продължи известно време, започват да умират мозъчни клетки и техният растеж спира. Неврологичната ситуация на Нури остава непроменена”, добави адвокатът.