Осем футболни съдии, които са задържани в сряда заради доказано получен подкуп, получиха пожизнена дисквалификация и няма да бъдат допуснати дори и на най-ниското ниво на футбола в Грузия, реши днес Съдийския комитет към местната федерация.

Въпросните съдии са били уличени, че срещу определена сума с действията си са спомогнали за случването на някои събития на терена, от което са се възползвали хора, направили залагания.

Като допълнение Грузинската футболна федерация изпраща молба до прокуратурата да доведе разследването докрай и да извади на показ и други замесени лица в корупцията в грузинския футбол.

Сред задържаните има един международен съдия на ФИФА, четири съдии от ранглистата на местната Висша лига, трима от ранглистата на втора лига. Както е съобщило Министерството на вътрешните работи на страната, задържаните за корупция граждани са извършили сделка или плащане на стойност между 2500 и 5000 щатски долара за мачове с тяхно участие.

Корупционната практика е за определен брой наказателни картони в мачовете - жълти и червени, които трябвало да бъдат показани на мачовете от местното първенство. По данни на полицията в кавказката република, уличените в създаването и участието в престъпната схема футболни рефери и в момента се намират в ареста и не са пуснати срещу гаранция или подписка.

Вчера вечерта президентът на Грузинската футболна федерация Звяд Сичинава на брифинг пред журналистите заяви, че приветства  действията на полицията срещу всички явления, които са пагубни за имиджа на футбола. Той добави, че за него е било истински шок да научи, че сред задържаните има и съдия на ФИФА. Информацията вече е изпратена до Световната федерация. По законите на Грузия, за подобно престъпление извършителите са заплашени с лишаване от свобода между 4 и 6 години./БТА