1/4-финалите между Испания и Италия и между Хърватия и Турция бяха решени след изпълнение на дузпи. Това може да се случи и в 1/2-финалите. Авторитетният немски всекидневник „Билд” представя 6 факта за изпълнението на дузпи, които могат да бъдат от полза:

1. Ударът при дузпа достигна 100 км/ч. Половин секунда е нужна на топката, за да стигне от бялата точка до вратата. Вратарите се нуждаят от четвърт секунда за реакция и остават още 0.25 секунди за плонж. Твърде малко, ако изпълнението на дузпата е добро.

2. Който стреля в ъгъла има 90% шанс да вкара, ако топката попадне в очертанията на вратата.

3. Психологията помага на вратаря. Ако стражът застане на 10 сантиметра от центъра на вратата, в повечето случаи изпълнителя стреля в по-отворения ъгъл. Това увеличава шанса за спасяване.

4. Страхът се обажда: Ако един играч може да донесе победата с победен изстрел, вероятността да отбележи е 92%. Ако обаче той стреля, за да предотврати загуба, тогава процентът спада до 62.

5. Отборът, който изпълнява пръв при дузпите, няма психологическо предимство. Това е доказано от учен от Инсбрук.

6. Дузпите винаги се печелят от…Германия – поне в последните 32 години. От загубата през 1976 година на финала на Европейското срещу СССР, Бундестимът е спечелил всички мачове, които е трябвало да бъдат решени с дузпи.