Легендарният Диего Армандо Марадона, празнува днес своя 50-и рожден ден. За половин век Дон Диего се превърна в може би най-дискутираната фигура в историята на футбола, а мнозина смятат аржентинеца за най-великия футболист за всички времена.

Освен с гениалността и огромният футболен талант, Марадона е известен и с множеството перипетии извън терена, през които преминава за точно половин век. Диего неведнъж е бил на ръба, но винаги успява да възкръсне и да се завърне в целия си блясък

Световният шампион с Аржентина от 1986-а се появява на белия свят на 30 октомври 1960 година в Ланус, но израства в покрайнините на Буенос Айрес. Талантът му е забелязан още на 10-годишна възраст и той започва да тренира в Архентинос Хуниорс, където прави професионалния си дебют десет дни преди да навърши 16.

След това Марадона играе за Бока Хуниорс, Барселона, Наполи, Севиля, Нюъл’с Олд Бойс и отново за Бока Хуниорс. Дон Диего е световен шампион за юноши, а след това и за мъже, ставал е първенец на Аржентина, Испания и Италия, но трофеите и статистиката при него не са толкова важни, колкото огромната любов, която той получава от феновете.

Едва ли има спор коя е най-значимата личност за аржентинците. Полемика може да има само дали Диего Марадона е най-обичаният футболист на планетата, но милиони са убедени в това, въпреки проблемите на легендарния №10 с наркотиците, медиите, алкохола, затлъстяването и какво ли още не. Въпреки славата си, Божията ръка си остава човека от квартала, който е верен на вижданията си и никога няма да се промени, защото той е Диего Марадона.

Песните за него не могат да се преброят. Над 50 хиляди души до такава степен са доказали обичта си към Диего, че днес те празнуват Нова година. Става въпрос за поклонниците на Марадона, които основаха църква в името на Футболния Бог и днес в техните календари започва 50-ата година след рождението на Диего Марадона. Пък и не само за тях – и за светът днес е година 50-ата след рождението на Диего Армандо Марадона.

На Мондиал 2010 Диего успя да се сгромоляса като национален селекционер на Аржентина, той обаче винаги е показвал, че дори когато е на дъното, знае как да се изправи и отново да се изкачи на върха, така че всички могат са сигурни, че той ще се върне на сцената отново.

Наскоро Божията ръка отново напомни за себе си, като отправи изявление след смъртта на октопода Паул с текст: „Радостен съм, че ти си мъртъв. Твоя бе вината да загубим на Световното първенство”. Типично за Марадона - винаги казва каквото си мисли.