От Интерпол обявиха днес, че полицията в Азия е арестувала 423 човека, които са били част от огромна мрежа за нелегални футболни залози и определиха операцията като „отличен тест” преди Олимпиадата в Пекин следващата година.

Служители на закона от Китай, Хонг Конг и Макао, както и от Малайзия, Сингапур, Тайланд и Виетнам са участвали в мащабната операция през месец юни, която доведе до настоящите арести през октомври и ноември, съобщиха от Интерпол в специално изявление.

Полицията е затворила цели 272 нелегални „бърлоги” за залагания, които са работили по целия свят със залози на стойност 680 милиона долара. От международната организация, чието седалище е в Лион, съобщиха, че са координирали действията и арестите.

Изпълнителният директор на Интерпол Жан-Мишел Лубутин заяви в изявление: „Тази операция не само удари по организираната престъпност в цяла Азия, но беше прекрасен тест за координацията на международните структури преди Олимпийските игри в Пекин”.
Полицията е прибрала и 680 000 долара в кеш от нелегалните заложни къщи, както и банкови карти, мобилни телефони и коли.