Три години след трагичната самолетна катастрофа бразилският отбор Чапекоензе изпадна от елита на страната Серия А. По време на трагедията по-голямата част от футболистите загинаха, пътувайки за мач от клубните турнири в Южна Америка. Сега три кръга преди края на първенството отборът падна 0:1 от Ботафого (Рио де жанейро) и остана на предпоследното 19-о място с 28 точки и изостава на 9 точки от първия над чертата отбор на Сеара, но има по-лош показател в директните двубои и няма как да се спаси.

След поражението си, от Чапекоензе написаха в туитър-профила си ''труден момент, но въпреки всичко което се случва, Чапе оцелява!''. 19 футболисти на отбора загинаха в катастрофата от преди три години, за да попречи на клуба да изиграе своя първи финал в турнир извън Бразилия.

Самолетът падна малко след Меделин, когато горивната му система отказа да работи. Трима футболисти оцеляха в този инцидент. За да бъде възстановен тимът и да се започне нова нормална работа, Чапекоензе получи финансова помощ от другите бразилски отбори и от индустрията в южната част на страната. Също застрашен от изпадане е шампионът от 2013-а и 2014-а година Крузейро (Бело Оризонте), както и вторият най-популярен местен отбор Флуминензе.