Около 160 души, някои носещи ножове и камъни, били арестувани на марокански футболен мач в неделя при насилие, което остави над 100 полицейски служители ранени, съобщиха ръководни лица.

Привържениците, които включвали 90 тийнейджъри, „били арестувани за предполагаемото си участие в прояви на насилие, за притежание на ножове, нетрезво състояние, хвърляне на камъни, причиняване на щети и възпламеняване на превозно средство“, споделиха в свое изявление от Мароканската полиция (ДГСН). Насилието избухна в края на двубоя за Купата на трона между АС ФАР, клубът от въоръжените сили на Мароко в Рабат, и Магред де Фес (МАС).

АС ФАР загуби с 0:2 и техните ултраси нахлуха на терена, за да се изправят срещу своите съперници, според информации на местните медии. Полицията била бомбардирана със снаряди при намесата си. ДГСН предаде за 103 пострадали полицаи, докато 57 запалянковци също бяха ранени. „На този етап от разследването, много щети на съоръженията на стадион „Мулай Абдалах“ са били записани. Моторно превозно средство било възпламенено, като пострадали 33 полицаи и частни превозни средства понесли щети“, добавиха от ДГСН.

Мароканската футболна федерация ще се срещне следващата седмица, за да обсъди насилието и се очакват санкции. Неделните безредици бяха първите откакто на феновете им бе позволено да се завърнат по спортните стадиони в края на февруари след двугодишно затваряне поради пандемията от коронавирус. Въпреки това, мароканските стадиони станаха свидетели на насилие в последните няколко години.

Често се стига до сблъсъци между фенове на два от топ клубовете в Казабланка – Видад и Раджа, включително на улиците извън стадионите. След смъртта на двама привърженици в началото на 2016, властите разформироваха фракции от ултраси и дори забраниха слогани и банери по трибуните. Въпреки това, те получиха разрешение да се завърнат по стадионите през март 2018.