$10 милиона би струвал видеоарбитражът в Русия

Видеоарбитраж източник: Gulliver/Getty Images

Видеоарбитраж източник: Gulliver/Getty Images

Използването на системата за видеоасистенция за съдиите (VAR) в Руската Висша лига ще струва около 10 милиона долара на сезон, това прогнозира пред журналисти президентът на Руския футболен съюз Виталий Мутко.

Системата се използваше на четирите стадиона, които бяха домакини на мачовете от турнира за Купата на Конфедерациите: Спартак в Москва, Санкт Петербург, Казан Арена и Фищ (Сочи).

източник: Gulliver/Getty Images

"Хората от ФИФА демонстрираха как работи системата, която обаче е собственост на една компания, която си сътрудничи със световната федерация. Друга фирма от Швеция ни я предлага и на нас, но това е бизнес, разбира се. Казват ни, че те ще ни направят същата система, но те пък не са акредитирани от ФИФА. Сложно е и за мене лично прекалено скъпо. Може би става дума за около 10 милиона долара, разказа Мутко.

В началото на март тази година Световният съвет на футболните асоциации, който се занимава с правилата на играта, одобри тестването на системата за видеоасистенция в помощ на главните съдии. Тя беше внедрена при тестов режим за срок от две години в първенства, които не са в списъка с водещите- например втора лига на Италия.

Системата беше тествана и на Световното клубно първенство, което се проведе през декември 2016-а година в Япония, както и сега на Купата на Конфедерациите. Мутко също така добави, че от Руската лига са поискали ФИФА да им остави системата, за да я използват те в новото първенство на страната, но за момента няма окончателен отговор.

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
видеотехнологии

Други