В последно време се заговори за сериозни промени в структурата на Асоциацията на професионалните футболисти в Англия, а една от основните причини за това е, че според мнозина, от централата не успяват да защитят правата на играчите.

Повече от 500 бивши футболисти, играли във Висшата лига са загубили над 1 млрд. паунда в годините след прекратяване на кариерата си. За това сочи независимо проучване на организацията XPro. Според специалистите, причините за това са много, но най-сериозната е, че футболистите, които са натрупали сериозно състояние, получават „лоши съвети“ за това как да инвестират средствата си.

Според изследването, повече от 60% от първото поколение играчи от Висшата лига, са декларирали фалит в рамките на пет години след прекратяването на кариерата си. Голяма част от тях губят всичко, след което следва развод, депресия и сериозни ментални проблеми.

„Лично познавам играчи, които имат психични проблеми, пристрастяване и са обект на финансови злоупотреби. Трябва да е ясно, че като футболисти от Висшата лига, като такива на клубове от Висшата лига, ние не бяхме защитавани от Асоциацията на професионалните футболисти, нито от Висшата лига, когато в клубовете идваха независими финансови съветници и ни промиваха мозъците или ни манипулираха. Млади момчета с никаква идея за парите или концепция какво да правят. Именно затова в момента имаме тези проблеми, с които те не могат да се справят“, коментира бившият футболист на Ливърпул Дани Мърфи.