Селекционерът на младежкия национален отбор по футбол на Холандия Фопе де Хаан призова УЕФА да изхвърли Сърбия от Европейското първенство за младежи, което се провежда именно в „Ниската земя”. Причина за това станаха расистките обиди към футболисти на Англия в неделя.

УЕФА оповести, че ще вземе решение час след края на турнира, въпреки че от лагера на Англия незабавно подадоха оплакване. Халфът на „Трите лъва” Недум Онуоха и защитникът Джъстин Хойт бяха обидени на расова основа от сръбски опонент в тунела след мача помежду им, като Хойт бе наречен дори "негър".

Сърбия трябва да играе на полуфинал срещу Белгия утре, а победителят ще срещне или Холандия, или Англия на финала в неделя.

Де Хаан заяви: „УЕФА трябва да ги накаже сурово. Това не е спорт, нещата не може да се оставят така. Сърбите имат нещо расистко у себе си и сега всеки от двата полуфинала ще носи отпечатък на случилото се в неделя. УЕФА трябва незабавно да ги накаже. Те дори могат да станат шампиони, така че трябва да се действа бързо.”

Преди Де Хаан и от Английската Футболна Асоциация поискаха тежка санкция за сърбите.

Президентът на футболната централа на западната ни съседка, Звездан Терзич излезе от ситуацията, като разкритикува сръбските фенове, че са отправяли расистки обиди към тъмнокожите играчи на Англия.

„С целия си ентусиазъм и патриотизъм, нашите фенове трябва да разберат, че техните националистични изблици могат само да навредят на футбола и на репутацията на страната,” каза Терзич пред B92.com. „Те трябва да се владеят и ние сме наясно, че подобни случки не са от полза на нашия отбор.”