Астън Вила си осигури и на теория оцеляването в английския елит и през следващия сезон. Бирмингамци победиха с 3:1 Хъл Сити у дома в мач от 37-ия кръг и няма как да паднат под чертата.

В групата на домакините не беше българският национал Александър Тонев. И без него обаче те бяха достатъчно ефективни в нападение, като откриха резултата още в 1-ата минута.

Тогава Ашли Уестууд даде преднина на тима си с хубав удар, завършвайки атака, минала през Гейбриъл Агбонлахор и Марк Олбрайтън.

Радостта на домакините трая до 28-ата минута. Тогава "тигрите" изравниха след автогол на Джордан Баури, от когото топката се отклони след удар на Лиъм Росиниър. Иначе топката стигна до играча на "тигрите" след заучено изпълнение на фаул.

Още до почивката обаче Вила си върна преднината и дори я направи убедителна. Две попадения отбеляза Андреас Вайман - в 41-ата минута и в продължението на първата част.

Първо той реализира с глава след продължително разбъркване в наказателното поле и два отразени удара на играчи на Вила, а точно преди края на полувремето отново с глава вкара след хубаво подаване на грешника Баури.

Този резултат се запази до края и така Вила събра 38 точки на 15-та позиция, с които на практика няма как да бъде застигнат от последния под чертата Норич. "Канарчетата" са с 32 точки и два мача до края, но трябва да бият с по 8:0 в тях, за да задминат тима на Тонев.

Хъл Сити остана под бирмингамци с 37 точки, но и "тигрите" могат да изпаднат само на теория с оглед програмата на Норич до края.

Иначе два от изпадащите станаха ясни след днес. Това са Кардиф Сити и бившият клуб на ДИмитър Бербатов Фулъм.

Уелсците бяха разгромени при гостуването на Нюкасъл с 0:3. Шола Амеоби даде преднина на "свраките" в 17-ата, а чак в 87-ата Лоик Реми я удвои. Крайния резултат оформи Стивън Тейлър в продължението на мача.

Така Кардиф остана последен с 30 точки и няма шансове да се измъкне от опасната зона. Това важи и за Фулъм, който също беше разгромен днес.

Тимът, в който Бербатов играя до края на януари, падна с 1:4 в гостуването си на Стоук Сити. Питър Одемвинге откри резултата за "грънчарите" в 39-ата минута, а в Марко Арнаутович удвои в 54-ата.

Осама Асаиди оформи класиката в 73-ата, а Киърън Ричардсън само намали в 80-ата. Джонатан Уолтърс върна преднината от три гола на Стоук в 82-ата минута и така запрати Фулъм в Чемпиъншип.

"Котиджърс" са предпоследни с 31 точки и нямат шансове да се измъкнат в последния кръг. Стоук Сити пък е 10-и с 47 точки и ще доиграе спокойно сезона.