Джон Тери и Гари Кейхил донесоха много важни три точки на Челси във Висшата лига на Англия срещу гостуващия Саутхемптън. Двамата бранители сложиха начало на обрата при 3:1 над високо летящите „светци“, които преди днешния си мач от 13-ия кръг бяха допуснали едва 8 гола във вратата си. Точка на спора сложи появилият се като смяна нападател на "сините" Демба Ба в 90-ата минута.

Тимът на Маурисио Почетино започна чудесно мача и откри с попадение в 13-ата секунда – общо третото такова за сезон 2013/2014 след головете на Асмир Бегович (Стоук Сити) и Хесус Навас (Манчестър Сити) – ала към края на първата част и след почивката не успя да спре устрема на домакините.

ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!

Мениджърът на домакините Жозе Моуриньо върна в титулярния си състав испанските национали Фернандо Торес и Хуан Мата, но още преди да направи първите си изводи за тяхното представяне, му се наложи да прави не много приятни такива за действията на своята защита.

Буквално след изпълнението на началния удар в мача топката попадна в Микаел Есиен, който бе притиснат от играч на противника и опита с балонен пас да върне към Петр Чех. Топката обаче пресечена от находчивия Джей Родригес, за когото не бе трудно да я прокара покрай плонжа на вратаря за 0:1.

Това бе достатъчно за гостуващите фенове да почнат със закачките към португалския наставник, към когото отправиха скандирания като „Ти вече не си Специалния“ и „На кого му трябва Моуриньо? Ние си имаме Маурисио“.

Челси бързо впрегна всичките си усилия в атакуващ план и в 19-ата минута Оскар почти отбеляза с шут извън пеналта, но вратарят Артур Боруц парира удара му. Бранислав Иванович първи стигна до топката, но акробатичната му добавка прелетя над гредата.

В 40-ата минута Оскар бе оставен да стреля непокрит с глава, но бразилецът насочи удара си право в Боруц, а минути по-късно се контузи и бе заменен от Франк Лампард.

Минутки преди края Торес пропиля най-чистата възможност за „сините“, след като засече с глава центриране отляво, но полският страж на гостите с лявата си ръка успя да избие топката. Секунди по-късно бранител на гостите изчисти кълбото точно пред връхлитащия Иванович.

На почивката Моуриньо предприе доста офанзивна смяна и пусна Демба Ба вместо доста бледия Есиен, за когото това бе първи шампионатен мач през сезона. Натискът на домакините се усили и в 54-ата минута Челси стигна до корнер, след като Боруц спаси изстрел на Лампард от фаул. Подаването от ъгловия удар отиде право към Иванович, който отклони към Ба пред дясната греда. Сенегалецът стреля право във вратаря, който изби, но Кейхил със самопожертвователен плонж добута  кълбото в мрежата.

В суматохата покрай гола Боруц получи травма и също трябваше да бъде сменен принудително с Паоло Гацанига.Той обаче почти нямаше шанс да влезе в мача и в 62-ата минута извади топката от мржата си. Отново центриране от корнер хвана отбраната на гостите неподготвена, а Джон Тери отклони с глава за 2:1.

В самия край на мача Пабло Освалдо можеше да изравни с чудесно воле от границата на наказателното поле, но вместо това резултатът стана 3:1. Демба Ба получи топката в близост до вратата и отбеляза първия си гол за сезона.

Така Челси събра 27 точки и излезе на второ място, като има 2 повече от третия Манчестър Сити и четири аванс пред четвъртия Ливърпул. Саутхемптън заема 7-ата позиция с 22 пункта.