Ливърпул и Евертън изиграха всичко друго, но не и „дерби на приятелството“, както са по известни мачовете между двата тима от града на Бийтълс. На „Гудисън Парк“ в среща от 9-ия кръг на Висшата лига местните съперници не излъчиха победител и завършиха 2:2, като всичките попадения паднаха преди почивката.

Играчите на Брендън Роджърс обаче повече трябва да съжаляват за равенството, след като абсолютно редовен гол в добавеното време на Луис Суарес бе отменен заради несъществуваща засада.

Само до 20-ата минута „червените“ дръпнаха с 2:0, като Лейтън Бейнс си отбеляза автогол, а малко след него Луис Суарес с глава смълча трибуните.

„Карамелите“ обаче бързо-бързо се върнаха в играта чрез Леон Осман, който намали в 22-ата след грешка на вратаря Брад Джоунс, а Стивън Нейсмит възстанови паритета с дебютния си гол във английския елит.

Гостите решиха да не рискуват с включването на невъзстановения вратар Пепе Рейна, като мястото под рамката на вратата отново зае Брад Джоунс. Хосе Енрике получи рядък шанс като титуляр на левия бек, докато останалите трима в защита останаха непроменени – Даниел Агер, Мартин Шкъртел и 19-годишният Андре Уисдъм. В халфовата линия като титуляри започнаха капитанът Стивън Джерард, Нури Сахин и Джо Алън. Рахийм Стърлинг и Сусо действаха по крилата, докато Луис Суарес отново игра като централен нападател.

Дейвид Мойс също имаше кадрови проблеми заради наказанието на Стивън Пиенаар, като Стивън Нейсмит запчона на мястото му по крилото. Маруан Фелаини също се завърна след наказание, а нападението в синьо бе водено от Никица Йелавич.

След нервни първи минути, в които Ливърпул контролираше повече топката, в 14-ата Сусо изведе Хосе Енрике по левия фланг, а крайният бранител центрира прострелно по земя във вратарското поле, но никой не засече топката. Тя стигна до другия край на пеналта, където от остър ъгъл Суарес стреля мощно право в тялото на Лейтън Бейнс, а кълбото отиде право във вратата на Тим Хауърд. Макар че нямаше какво стори при попадението, то бе записано като автогол на бранителя, тъй като шутът на уругваеца щеше да излезе в аут.

Суарес пък от своя страна затвърди противоречивата си репутация, след като отпразнува гола пред очите на Дейвид Мойс, имитирайки симулация. Мениджърът на Евертън, който разкритикува нападателя преди мача заради склонността му да пада лесно в наказателното поле, не изглеждаше много щастлив, но до инциденти не се стигна.

В 20-ата минута обаче „червените“ нанесоха нов удар, когато Джерард центрира от пряк свободен удар, а Силвен Дистен не последва Суарес в наказателното поле. От 10-ина метра с глава „седмицата“ прати топката покрай безпомощния Хауърд за 2:0.

Оттук нататък обаче домакините се активизираха и изцяло поеха инициативата. Особено впечатление направи играта на Кевин Миралас, който причини сериозни проблеми на младия Уисдъм по десния фланг.

Само две минути след гола на Суарес „карамелите“ стигнаха до корнер отляво спрямо вратата на съперника. Брад Джоунс се намеси неубедително при не дотам доброто центриране, като вместо да улови, боксира топката към границата на наказателното поле. Там Леон Осман я посрещна от въздуха, за да я прокара през купа от играчи за 2:1.

Евертън продължи методично да натиска, като печелеше почти всяко единоборство по терена и резултатът не закъсня. В 35-ата минута Маруан Фелаини пусна отлично подаване във вратарското поле на „червените“, а Дани Агер само изгледа как Стивън Нейсмит изравнява резултата от 5 метра.

Роджърс веднага реагира на почивката, като извади Сусо и инертния Сахин, а на тяхно място пусна Джонджо Шелви и трети централен бранител в лицето на Коатес. Сънародникът на Суарес веднага се залепи за Фелаини, а Хосе Енрике и Уисдъм заиграха като халф бекове.

Тези ходове проработиха и гостите си върнаха контрола върху топката, макар че на свой ред Евертън се преориентира и заигра на контраатака.

Още в 50-ата минута тийнейджърът Стърлинг можеше да изведе своя тим напред в резултата, след като бе изведен от Шелви сам срещу Хауърд, но отправи изключително нескопосан удар и не намери целта. Суарес пък веднага го нахока, тъй като се намираше в чиста позиция, а не получи подаване.

През втората част обаче интересните положения като цяло отсъстваха, докато адреналинът се покачи значително и Андре Маринър вдигна общо 7 жълти картона. Реферът можеше спокойно да отстрани поне по един играч от всеки тим, тъй като грубостите бяха повече от допустимото дори и за дерби.

Решителният момент в мача дойде в предпоследната от 4-те минути добавено време. Тогава Джерард изпълни пряк свободен удар към далечната греда, където Коатес надскочи Дистен и с глава свали към Суарес, който отблизо заби топката под гредата. Страничният рефер обаче сигнализира за засада на уругваецът, каквато определено нямаше. Нападателят на Ливърпул бе доста пред последните двама бранители в синьо, но така или иначе голът не бе признат.

По този начин Брендън Роджърс затвърди традицията новите мениджъри на Ливърпул да не печелят първото си дерби срещу Евертън, като неговият тим остана 11-и с 10 точки.

Евертън пък остана последен в топ 4 с шест точки повече от градския съперник.


szólj hozzá: Everton vs Liverpool 2:2 GOALS HIGHLIGHTS