„Олд Трафорд“ и Манчестър Юнайтед се сбогуваха със сър Алекс Фъргюсън по възможно най-добрия начин – с победа 2:1 над Суонси Сити, дошла след късен гол на ветерана Рио Фърдинанд. За последно бранителят бе разписал във Висшата лига преди повече от 5 години тъкмо сред „Театъра на мечтите“, когато Юнайтед премазва Нюкасъл с 6:0.

Мачът от 37-ия кръг на шампионата бе прощален у дома и за друга легенда на клуба – Пол Скоулс, който бе сред титулярите на 71-годишният шотландски великан.

ВИДЕО: Стара пушка възвести оттеглянето на сър Алекс от Олд Трафорд

източник: Reuters

Дали заради цялостната атмосфера по трибуните и в отбора, но Юнайтед пропусна да започне срещата във вихрено темпо. Още в 5-ата минута „червените дяволи“ получиха подарък от халфовата линия на Суонси и Робин ван Перси намери Хавиер Ернандес на отлична позиция в наказателното поле. От 7-8 метра мексиканецът стреля към горния десен ъгъл на Герхард Тремел, ала намери напречната греда.

Гостите опитаха да отвърнат десет минути по-късно, когато Пабло Ернандес се разходи в наказателното поле, но стреля на повече от метър покрай левия стълб на Давид Де Хеа.

В 25-ата минута Пол Скоулс опита да ознаменува последния си домакински мач с попадение, но Тремел се справи с далечния му шут. Десет по-късно Чичарито получи втори шанс да се разпише, ала прати кълбото покрай вратата.

В 39-ата обаче нищо не можеше да попречи на мексиканеца, който отново се оказа на точното място в точния момент. Той овладя една рикоширала топката и с диагонален удар по тревата откри резултата. Ван Перси опита да увеличи аванса си при голмайсторите с още едно попадение, но топовният му изстрел от 22 метра бе отразен с плонж от Тремел.

Минутите след почивката обаче белязаха съживяването на Суонси и в 49-ата Нейтън Дайър центрира остро отдясно, а Мичу изпревари Фил Джоунс и с красиво воле препарира Де Хеа – 1:1.

В 62-ата младият бранител на Юнайтед пък бе направен за смях от Пабло Ернандес, който на два пъти почти го свали на земята, преди от 4-5 метра да стреля силно до лявата греда, но испанският страж на домакините изби в корнер. В следващата атака „лебедите“ отново бяха близо до гола, след като Уейн Раутлидж се измъкна отляво на отбраната, но шутът му по диагонала мина опасно близо до далечната греда.

Малко след това сър Алекс пусна Андерсон вместо Скоулс и почти веднага бразилецът можеше да стане герой за отбора си. Герхард Тремел изби неумело една висока топка към дъгата, където бившият ас на Порто стреля от воле, ала на сантиметри покрай левия стълб.

Натискът на Юнайтед се засили и в 87-ата феновете на „Олд Трафорд“ изпратиха Фъргюсън с победен възглас. Робин ван Перси центрира от ъглов удар вляво от вратата на гостите, а Рио Фърдинанд овладя на далечната греда и с мощно воле в близкия ъгъл донесе радост по трибуните.

С успеха тази вечер Манчестър Юнайтед събра 88 точки в актива си, докато Суонси е 9-и с 46.

ВИДЕО: Стара пушка възвести оттеглянето на сър Алекс от Олд Трафорд

източник: Reuters