Отборът на Евертън се класира за петия кръг на турнира за ФА Къп, след като победи Челси като гост с 4:3 след изпълнение на дузпи, като в редовното време резултатът бе 0:0, а в продълженията двата отбора си размениха по едно попадение за 1:1.

В 20-та минута на мача, Фил Ягиелка щеше да си вкара автогол, след като прати топката в гредата на собствената си врата след пряк-свободен удар, изпълнен от Франк Лампард. Двата тима имаха положения пред противниковата врата, а Маруан Фелайни дори се разписа за Евертън през втората част, но попадението му бе отменено, заради засада. Двата отбора приключиха редовното време при резултат 0:0.

В 14-та минута на първото продължение, Никола Анелка се справи с двама защитници на "карамелите" по десния фланг, центрира в наказателното поле, където Дидие Дрогба спря топката на Франк Лампард, а халфът на домакините се разписа със силен шут за 1:0. Минута преди края на продълженията обаче, Лейтън Бейнс докара нещата до дузпи, след като отбеляза с левия крак от пряк-свободен удар за 1:1.

При дузпите, Лампард вкара първата дузпа за "сините", но Петер Чех спаси изстрела на Лейтън Бейнс. Дрогба вкара втора дузпа за Челси, а Ягиелка реализира първа дузпа за Евертън за 2:1. Тим Хауърд обаче спаси несериозен удар на Никола Анелка, а Микел Артета направи 2:2.

Микаел Есиен върна Челси в играта за 3:2, но Джони Хейтинга изравни за 3:3. Последва неточно изпълнение на Ашли Коул, а Фил Невил не сгреши и класира своя тим за Топ 16 на турнира, където отборът на Дейвис Мойс ще приеме у дома тима на Рединг на 1 март. Челси не успяха да станат първият тим, който се класира за Топ 16 в турнира в 13 последователни сезона.

"Сините" не бяха успявали да сразят "карамелите" в последните четири мача между двата тима. Евертън, от своя страна, не бяха печелили мач като гости на друг елитен английски тим в турнира от 1990 година, а освен това не бяха печелили на "Стамфорд бридж" от 1994 година. Тимът на Карло Анчелоти, освен това, се провали в намерението си да стане едва вторият тим в историята, който печели турнира за ФА Къп в три последователни сезона. Това бе сторил единствено тимът на Блекбърн Роувърс, който печели турнира през 1884, 1885 и 1886 година.