Арсенал постигна драматична домакинска победа с 3:2 над Астън Вила в двубой от четвъртия кръг на турнира за Купата на Англия.

Топчиите стигнаха до успеха, след като на почивката падаха с 0:2 на своя Емирейтс, но през втората част получиха две дузпи и успяха да направят пълен обрат срещу тима на Стилиян Петров.

Българският национал бе титуляр и остана на терена до 82-ата минута, като имаше роля и при двете попадения на своя отбор.

Вила поведе в 32-ата минута, когато след заучено изпълнение на ъглов удар между Стилиян и Роби Кийн ирландецът центрира, в наказателното поле Ричард Дън се извиси над отбраната на домакините и с глава откри резултата.

Гостите от Бирмингам удвоиха секунди преди почивката след бърза атака, при която Петров подаде на Стивън Айрлънд, който изведе Дарън Бент очи в очи с Лукаш Фабиански, полският страж успя да избие първия изстрел на Бент, но при втория капитулира за 0:2.

Арсенал успя да се върне в мача в 54-ата минута, когато получи дълго оспорвана дузпа след влизане на Ричард Дън срещу Аарън Рамзи в пеналта. Робин Ван Перси бе точен от бялата точка и намали на 1:2.

Само две минути по-късно резултатът бе изравнен след куриозен гол за топчиите. Тио Уолкът направи страхотен пробив по дясното крило, влезе в наказателното поле и стреля, бранител изби удара му, но изчистената топка нацели Уолкът по главата и влетя в мрежата зад Шей Гивън за 2:2.

Двете бързи попадения вдъхновиха лондончаните и в 61-ата обратът стана пълен след нова дузпа в полза на тима на Арсен Венгер, свирена за нарушение на Дарън Бент срещу Лоран Кошелни и отново вкарана от Робин Ван Перси.

Интересен факт е, че и срещу двамата голмайстори на Астън Вила - Дън и Бент, съдията Майк Джоунс свири дузпи, вкарани след това от капитана на домакините Ван Перси.

С този успех Арсенал се класира за 1/8-финалите за Купата на Англия, където ще срещне победителя от преиграването между Мидълзбро и Съндърленд, които по-рано днес направиха 1:1 на Стейдиъм ъф Лайт.