Наполи направи много голяма крачка към класирането за следващата фаза в Шампионската лига, след като победи Челси с 3:1 в първия мач между двата отбора от 1/8-финалите на турнира.

Италианците напълно надиграха сочения за фаворит отбор на Челси и дори можеше да се доберат и до по-убедителна победа. Дуото Кавани – Лавеци тотално се подигра с отбраната на „сините“ от Лондон и с общо вкараните три гола съвсем разклати стола на мениджъра на англичаните Андре Вилаш-Боаш, който след поредния разочароващ резултат може да бъде уволнен.

Двубоят на „Сан Паоло“ започна с натиск на домакините, които веднага включиха на високи обороти и в първите 20 минути стигнаха до два опасни удара на Единсон Кавани и Езекел Лавеци.

ВИДЕО: Наполи взе солиден аванс срещу Челси и подготви уволнението на Вилаш-Боаш

източник: Reuters

Противно на логиката, отборът на Челси, който до този момент не бе стигнал до нито едно голово положение, откри резултата в 27-а минута. Главна заслуга за попадението имаше капитанът на Наполи Паоло Канаваро, който не уцели топката в опит да я изчисти, тя го прехвърли и попадна в Хуан Мата, който с левия си крак от воле прецизно вкара за 1:0.

ВИДЕО: Наполи взе солиден аванс срещу Челси и подготви уволнението на Вилаш-Боаш

източник: Reuters

Въпреки допуснатия гол, домакините продължиха да атакуват и усилията им се възнаградиха в 38-а минута, когато стигнаха до равенството. Кавани подаде към Лавеци, който от дъгата на наказателното поле фронтално срещу вратата стреля в долния ляв ъгъл и не остави никакви шансове на Петър Чех.

В самия край на първото полувреме Наполи стигна и до заслужен аванс в резултата. Във втората минута от добавеното време Гьоктан Инлер центрира коварно, топката тупна в наказателното поле, Бранислав Иванович закъсня фатално и бе изпреварен от Кавани, който с рамо успя да насочи топката във вратата за 2:1.

ВИДЕО: Наполи взе солиден аванс срещу Челси и подготви уволнението на Вилаш-Боаш

източник: Reuters

Втората част отново започна с по-активна игра на италианците, които в 55-а минута се разминаха с трети гол, след като Лавеци бе изведен сам срещу Чех от Кавани, но стреля по диагонала в аут.

В следващите минути Челси най-сетне успя да упражни натиск пред вратата на Морган Де Санктис. Точно когато изглеждаше, че „сините“ ще стигнат до изравнителен гол обаче нападателното дуо Кавани – Лавеци нанесе поредния си удар.

След бърза контраатака Кампаняро опита далечен пас отдясно към Кавани. Давид Луис сбърка и предостави топката на уругваеца, който майсторски я подаде на Лавеци. Аржентинецът хладнокръвно стреля през няколкото играчи около голлинията и вкара в мрежата за 3:1.

ВИДЕО: Наполи взе солиден аванс срещу Челси и подготви уволнението на Вилаш-Боаш

източник: Reuters

В оставащите минути до края Челси опита хаотичен натиск, но така и не стигна до сериозна опасност пред вратата на Наполи. Вместо това пък италианците бяха много близо до четвърти гол, който щеше съвсем да сложи край на интригата в сблъсъка. Кавани подаде към аутлинията на Хамшик, той хитро промъкна топката между защитниците на Челси и тя стигна до Маджо, чийто удар от 2 метра обаче бе избит от голлинията от Ашли Коул.

Реваншът на „Стамфорд Бридж“ е на 14 март, а в него Челси ще трябва да се надява на чиста победа с 2 гола или на успех с 3 гола, за да може да се класира за 1/4-финалите на турнира.

Състави:

Наполи: Де Санктис, Ароника, Канаваро, Кампаняро, Цунига, Гаргано, Инлер, Маджо, Лавеци (74' Джемайли), Хамшик (82' Пандев), Кавани

Челси: Чех, Босингва (12' Коул), Луис, Кейхил, Иванович, Малуда (70' Лампард), Мейрелеш (70' Есиен), Рамирес, Мата, Стъридж, Дрогба.