Олимпик Марсилия успя по невероятен начин да се класира за 1/8-финалите в Шампионската лига, след като победи драматично като гост Борусия Дортмунд с 3:2, въпреки че падаше с 0:2.

Решителното попадение за французите заби Матийо Валбуена в 87-ата със страхотен диагонален изстрел, с който от ъгъла на наказателното поле прехвърли Роман Вайнденфелер.

Шампионът на Германия започна много настървено срещата, тъй като се нуждаеше от разгромна победа с 4:0, за да има шанс да се класира напред в ШЛ. Възпитаниците на Юрген Клоп не бяха чак толкова далеч от чудото с оглед на случващото се на терена на Сигнал-Идуна-Парк през първото полувреме.

В 32-ата минута Борусия вече водеше с 2:0 и мачкаше противника си. Първо Якуб Блашчиковски вкара в 23-ата минута след полска комбинация със сънародника си Роберт Левандовски, а в 32-ата Матс Хюмелс удвои от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Себастиан Кел, който в пеналта бе изритан в главата от Стефан М'Биа и принудително заменен.

Попаденията окрилиха играчите на Клоп и те натискаха французите, опитвайки се да стигнат до трето попадение, но вместо да вкарат нов гол, получиха такъв във своята врата при една от малкото атаки на Марсилия към вратата на домакините до почивката.

Точен за Олимпик в добавеното време на първата част Лоик Реми, който намали на 1:2, след като бе намерен на отлична позиция от Морган Амалфитано.

Този гол направи задачата на Дортмунд на практика невъзможна, тъй като изгодният резултат вече не бе 4:0, а 5:1. Настроението на немците спадна и Марсилия успя да изравни в 85-ата минута, когато Андре Айю заби поредния си гол в ШЛ през сезона след нова асистенция на Амалфитано за 2:2.

Само две минути по-късно Матийо Валбуена проби отляво и почти от ъгъла на наказателното поле успя да прехвърли Вайнденфелер с отличен диагонален изстрел, за да донесе драматичната победа с 3:2, която класира напред Марсилия за сметка на Олимпакос Пирея и Борусия.

В другия мач Олимпиакос вървеше към класиране, като успя да победи като домакин в Пирея Арсенал с 3:1, но новината за победния гол на французите в Германия обезсмисли отличните изяви на играчите на Ернесто Валверде срещу топчиите. Все пак тимът от Пирея не загуби абсолютно всичко, тъй като ще играе в Лига Европа през пролетта, след като завърши на трета позиция.

Гърците дръпнаха с 2:0 на англичаните с попадения на Рафик Джебур в 16-ата минута и Давид Фустер в 36-ата, а Йоси Бенаюн върна един гол за гостите в 57-ата. Крайното 3:1 оформи Франсоа Модесто, който минута преди края се разписа за Олимпиакос.

Крайно класиране в Група F на Шампионската лига:

1. Арсенал 11 т.

2. Олимпик Марсилия 10

3. Олимпиакос Пирея 9

4. Борусия Дортмунд 4