Ливърпул докосна титлата в Англия. След 24-годишно чакане мърсисайдци са само на четири победи от трофея, след като победиха у дома прекия си конкурент Манчестър Сити.

Спиращият дъха мач завърши 3:2 за "червените", а в него имаше всичко - драма, красиви голове, обрати и за капак - червен картон на Джордан Хендерсън в края и спестена чиста дузпа за Сити в последните секунди.

Преди почивката домакините смачкаха съперника и поведоха с 2:0 с голове на Рахийм Стърлинг и Мартин Шкъртел. В средата на втората част ролите се размениха и гостите изравниха чрез Давид Силва и след автогол на Глен Джонсън.

Но драмата нямаше да е пълна, ако в 78-ата минута, докато Сити натискаше, Филипе Коутиньо не беше отбелязал и не беше донесъл успеха на тима си. Така мърсисайдци взеха трите точки и са на една ръка разстояние от титлата.

Ливърпул започна шеметно мача и направо натика съперника си в неговата половина. Агресията на мърсисайдци си личеше и те преследваха със страст всяка топка.

Затова донякъде логично те поведоха още в 6-ата минута. Тогава Луис Суарес се пребори за една топка близо до центъра и намери по страхотен начин Рахийм Стърлинг пред наказателното поле на Сити.

Младокът залъга на два пъти Венсан Компани и с прецизен удар не остави шансове на Джо Харт, откривайки резултата.

След това натискът на Ливърпул продължи. Носени на крилете на емоцията, а и с неистовата подкрепа на публиката, домакините можеха да поведат с 2:0 още в 15-ата минута. Тогава обаче Даниел Стъридж не беше точен.

Малко след това дойде и още един удар по амбициите на гостите. Ключовият им халф Яя Туре напусна терена заради травма. Той се контузи при един удар към вратата на Стив Миньоле, поостана на терена още пет минути и излезе.

Шокът за "гражданите" стана пълен в 26-ата минута. Тогава Ливърпул поведе с 2:0 след гол на Мартин Шкъртел с глава след центриране от корнер. Словакът засече топката на близката греда.

ВИДЕО: Ливърпул би Сити в уникален мач, докосва титлата

източник: Gulliver/Getty Images

В ситуацията преди това защитата на Сити забрави за Джерард и от малкото наказателно поле капитанът на домакините с глава стреля в тялото на Джо Харт.

Прекрасната игра през това полувреме продължи. Домакините бяха на три пъти близо до това, да направят преднината си класическа. Филипе Коутиньо, Даниел Стъридж и Рахийм Стърлинг пропуснаха.

"Гражданите" отправиха няколко слаби удара след 30-ата минута, но те не намериха целта. В края на полувремето дойдоха и минутите на манчестърци.

Първо изстрел на Фернандиньо беше избит от Миньоле, а точно преди почивката едно разбъркване пред белгийския вратар за малко да завърши с гол, но за пореден път "гражданите" нямаха късмет.

След почивката гостите се хвърлиха напред, защото вече беше видно, че няма какво да губят. Те организираха няколко интересни атаки, но не затрудниха сериозно Миньоле.

Това обаче не отказа гостите и те продължиха да атакуват. Сити стигна и до гол в 55-ата минута чрез Давид Силва, но той беше отменен, защото при подаването на Един Джеко топката беше преминала аутлинията.

Малко преди това Луис Суарес симулира в наказателното поле на Сити, но това не беше наказано с жълт картон от рефера. Ако се беше случило, уругваецът щеше да бъде изгонен, защото вече беше предупреден преди почивката.

Поривът на Сити даде резултат в 58-ата минута. Тогава след перфектна комбинация Джеймс Милнър нахлу в наказателното поле и намери непокрития Давид Силва. Испанецът с премерен шут не остави шансове на Миньоле и намали на 1:2.

Гостите продължиха да търсят попадението и само минута по-късно можеха и да изравнят, но прострелното центриране на Силва пред голлинията не беше засечено от Един Джеко само за няколко сантиметра.

В 62-ата минута вече резултатът беше изравнен. Самир Насри намери Давид Силва в малкото наказателно поле, испанецът стреля, топката се отклони от Глен Джонсън, след това и Миньоле я докосна, но влезе в мрежата му за 2:2.

Още две минути по-късно Луис Суарес се разходи по ръба на бръснача и беше на прага на втори жълт картон. Той падна в наказателното поле в търсене на дузпа, реферът не даде такава, но не му даде и втори жълт картон.

След това устремът на Сити можеше да доведе до трети гол, а защитата на Ливърпул все повече се огъваше под натиска.

Най-чистото положение се откри пред Давид Силва в 75-ата минута. Тогава след пробив на Серхио Агуеро топката му беше сервирана пред голлинията на Ливърпул, но испанецът не успя да я отклони в мрежата.

Затова гостите бяха наказани в 78-ата минута. Тогава Глен Джонсън изпълни тъч, капитанът Венсан Компани изчисти нескопосано точно на крака на Филипе Коутиньо, който от границите на наказателното поле с мощен шут не остави шанс на Джо Харт - 3:2.

ВИДЕО: Ливърпул би Сити в уникален мач, докосва титлата

източник: Gulliver/Getty Images

След това попадение Сити се хвърли в атака в търсене на ново изравняване. Но Мартин Демикелис с глава и Серхио Агуеро не бяха точни.

Натискът на гостите беше отчаян в последните минути. В 93-ата минута те останаха с човек повече на терена, след като Джордан Хендерсън от домакините беше изгонен за груб фаул.

Минута след това Мартин Шкъртел игра с ръка в наказателното поле, но само реферът не го видя и спести дузпа за Сити. Така Ливърпул завоюва трите точки и вече е със 77 в актива си.

"Гражданите" са със седем по-малко и дори двата им мача в аванс не биха ги извели начело при победи.

Ливърпул: Миньоле, Джонсън, Шкъртел, Сако, Фланаган, Хендерсън, Джерард, Коутиньо, Стърлинг, Суарес, Стъридж;

Манчестър Сити: Харт, Клиши, Демикелис, Компани, Сабалета, Фернандиньо, Туре, Навас, Силва, Насри, Джеко.