Милан отстрани Арсенал на осминафиналите в Шампионската лига. „Артилеристите“ спечелиха с 3:0 реванша на „Емирейтс“, но след успеха с 4:0 в Италия в крайна сметка „росонерите“ се класираха за следващата фаза в надпреварата.

Арсенал бе изключително близо до това да сътвори истинска сензация, след като след едно полувреме на Острова вече имаше класическа преднина. В крайна сметка, колкото близо, толкова и далеч останаха „топчиите“ от историята – никой отбор в Шампионската лига не е успявал да оцелее след пасив от четири гола в първия двубой.

През първото полувреме Арсенал тотално сгази Милан и можеше да води и по-убедително преди почивката. През втората част обаче „артилеристите“ спукаха гума, а гостите заиграха значително по-концентрирано. Невероятен пропуск на Робин Ван Перси пък лиши домакините от възможността да стигнат до продълженията.

За Арсенал точни бяха Лоран Кошчелни, Томаш Росицки и Робин Ван Перси от дузпа.

Арсен Венгер започна с възможно най-силния си състав, след като не можеше да разчита на Аарън Рамзи, Андре Сантос, Йоси Бенаюн, Микел Артета и Пер Мертезакер. Контузените в Милан също не бяха малко, като големите отсъстващи определено бяха Кларънс Зеедорф и Кевин-Принс Боатенг.

Двубоят започна изключително надъхано, а още до 15-та минута вече жълти картони получиха Марк Ван Бомел, Бакари Саня и Киърън Гибс.

Арсенал откри още в 6-та минута, когато след центриране от корнер на младока Окслейд-Чембърлейн, Лоран Кошчелни оставен непокрит вкара с глава от близо за 1:0.

ВИДЕО: Колкото близо, толкова и далеч: Арсенал би Милан, росонерите оцеляха

източник: снимки: Reuters

Малко по-късно Тио Уолкът изведе добре Робин Ван Перси, но ударът му бе спасен от Кристиан Абиати.

В 17-та минута „росонерите“ сбъркаха нелепо в отбрана, но Томаш Росицки и Робин Ван Перси не успяха да се възползват и провалиха отличната възможност да удвоят преднината си. Холандецът стреля малко по-късно от 20-ина метра, но Абиати с класа спаси.

В 26-та минута Арсенал вкара втори гол. Уолкът проби страхотно по дясното крило, пробва да центрира по земята, Тиаго Силва изчисти нескопосано, топката стигна до Росицки, който навлезе с крачка в наказателното поле и с премерен изстрел реализира за 2:0.

ВИДЕО: Колкото близо, толкова и далеч: Арсенал би Милан, росонерите оцеляха

източник: снимки: Reuters

В 42-та минута Окслейд-Чембърлейн изработи дузпа за Арсенал след като излъга двама бранители на „росонерите“, а те го свалиха непозволено в наказателното поле. Робин Ван Перси минута по-късно разстреля Абиати за 3:0.

ВИДЕО: Колкото близо, толкова и далеч: Арсенал би Милан, росонерите оцеляха

източник: снимки: Reuters

Милан можеше да върне едно попадение точно преди почивката, но Ел Шаарави в 45-та минута отблизо не успя да намери вратата на Шчесни.

Милан започна много по-добре втората част. След 45 минути италианците имаха само един точен удар в очертанията на врата. След подновяването на играта обаче гостите излязоха много по-настървени и отправиха няколко много опасни удара, въпреки че и те не бяха точни. За Арсенал пък още в началото на второто полувреме удар получи Окслейд-Чембърлейн. Той остана на терена, но не бе достатъчно активен както през първото полувреме.

В 58-та минута пък Арсенал пропусна страхотна възможност да изравни в общия резултат. Марк Ван Бомел сбърка в средата на терена, Томаш Росицки открадна топката, пусна към Жервиньо, който навлезе в наказателното поле, стреля, топката рикошира в крака на Филип Мексес, Абиати все пак с крак спаси, Ван Перси от два метра се опита да прехвърли Абиати, който обаче с класа успя да спаси и да улови.

В 69-та минута Ел Шаарави бе сменен от Алберто Акуилани. Шаарави изпусна най-чистото положение за гостите и не оправда гласуваното му доверие. В 75-та минута Венгер също направи първата си смяна – в игра се появи Маруан Шамак на мястото на Окслейд-Чембърлейн.

Милан изпусна отличен шанс в 76-та минута, когато Антонио Ночерино не успя да вкара отблизо след хубав пас на Аукиални. Тио Уолкът получи травма в края на мача и в 84-та минута бе заменен от Парк Джу-Йонг.

До края на мача домакините така и не успяха да стигнат до нов гол и така отпаднаха от надпреварата.

Милан пък е първият четвъртфиналист в Шампионската лига, заедно с тима на Бенфика.