Ювентус победи с 3:0 като домакин Челси в двубой от Група E на Шампионската лига и направи сериозна крачка към класиране на 1/8-финалите. Гарантирано място там вече има Шахтьор Донецк, който в другия мач от потока победи с 5:2 като гост датския Нордселанд.

Класирането на украинския тим за следващата фаза означава, че или англичаните, или италианците ще бъдат отборът от тази група, който ще изхвърчи от ШЛ. В последния кръг Юве се нуждае от една точка при гостуването си на лидера Шахтьор, докато Челси задължително трябва да победи у дома Нордселанд и да се надява, че Ювентус ще загуби в Донецк.

Бианконерите надиграха лондончаните в Торино и заслужено стигнаха до първата си победа над престижен отбор в Европа за първи път от 4 години насам, през които италианците успяваха да бият само тимове от ранга на Шамрок Роувърс, Макаби Хайфа, Щурм Грац и Нордселанд, докато Лех Познан и Ред Бул Залцбург бяха непреодолим препятствия за Юве.

Още в четвъртата минута играчите на наказания треньор Антонио Конте можеха да поведат в резултата, след като Щефан Лихтщайнер шутира много опасно, но Петър Чех успя да избие топката в гредата и да спаси мрежата си.

В деветата минута Оскар направи страхотен пробив и изведе Еден Азар в наказателното поле, който стреля от 6-7 метра, но Джанлуиджи Буфон успя да изчисти в корнер и да предотврати гол във вратата си.

След заучено положение в 15-ата минута Клаудио Маркизио бе изведен на стрелкова позиция, но Чех отново бе блестящ и спаси.

В 38-ата минута Андреа Пирло стреля към вратата на Челси от над 30 метра, топката се отклони от Фабио Куалиарела и излъга Петър Чех за 1:0.

В следващата атака Ювентус пропусна да удвои, след като Ашли Коул самоотвержено успя да избие топката от голлинията след опасен удар на Лихтщайнер с глава.

Секунди по-късно Хуан Мата можеше да изравни, след като бе изведен сам срещу Буфон, но не успя да засече добре топката и Буфон улови, запазвайки преднината от 1:0 на Юве до почивката.

В 50-ата минута Мирко Вучинич претендира за дузпа, след като бе задържан с ръка от Гари Кейхил в наказателното поле на англичаните, но такава не бе отсъдена от турския рефер Джунейт Чакър.

В началото на втората част италианците изпуснаха две добри положения за гол, но натискът на домакините даде резултат в 61-ата минута, когато Артуро Видал стреля от 13 метра, топката рикошира в крака на Рамирес и влетя в мрежата на гостите за втори път в мача.

Ювентус стигна до крайното 3:0 в добавеното време, когато след бърза атака Себастиан Джовинко бе изведен сам срещу излезлия пред наказателното си поле, за да го пресрещне, Петър Чех и Атомната мравка хладнокръвно се разписа, правейки резултата класически.

В другия мач от Група E Шахтьор Донецк разгроми с 5:2 Нордселанд в Дания, въпреки че на два пъти губеше в резултата. Хеттрик за украинците вкара Луис Адриано, а още два гола за тима на Мирча Луческу добави Вилиам.

Ето и как се движеше резултатът на мача Нордселанд – Шахтьор Донецк: 1:0 Мортен Нордстранд 24', 1:1 Луис Адриано 26', 2:1 Каспер Лоренцен 30', 2:2 Вилиан 44', 2:3 Вилиан 50', 2:4 Луис Адриано 53', 2:5 Луис Адриано 81'.

С този успех Шахтьор ще играе в ШЛ и на 1/8-финалите, като се нуждае от точка у дома срещу Ювентус в последния кръг, за да спечели първото място в групата. Юве може да отпадне, само ако загуби в Донецк и в същото време Челси победи очаквано на свой терен пълния аутсайдер Нордселанд.

Класирането в Група Е кръг преди края:

1. Шахтьор Донецк - 10 точки

2. Ювентус - 9

3. Челси - 7

4. Нордселанд - 1